Elváltozás és megváltozás

2012. január 15., vasárnap

A megváltozás, újjászületés és a keresztyén egység fontosságát hangsúlyozták az ökumenikus imahetet megnyitó felekezetközi istentisztelet igehirdetői január 15-én este Budapesten, a Szent István-bazilikában. Idén január 15. és 22. között tartanak közös imaalkalmakat a Krisztushívők egységéért a Magyar Katolikus Egyház és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai.

Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke az ökumenikus imahét mottójaként is szolgáló igevers (1Kor 15,51) alapján a halál felett aratott krisztusi győzelem két következményéről beszélt. Ezek egyike a feltámadásunkat követő elváltozás, ami a megdicsőült test feltámadását jelenti, a másik pedig a földi életben történő megváltozás.

A püspök hangsúlyozta: az örök élet tágassága lehetőséget ad a keresztyén ember számára, hogy ne a világot kövesse, hanem tartalmasabban, értelmesebben, önzetlenebbül és krisztusi szeretettel éljen. Az egyházi vezető hozzátette: csak a Krisztusba vetett hit és az ebből fakadó újjászületés az, ami valódi változást hozhat világunkban, mert nem az emberi technikák, hanem csakis Isten Szentlelke végezheti ezt el a szívünkben.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek szentbeszédében (Jn 12,23–26) elmondta: a keresztyéneknek át kell érezniük az egymás közötti egységet és közösséget, fel kell ismerniük egymásban Krisztust, együtt kell keresniük üzenetének mélységeit és a közös tanúságtétel lehetőségeit. A katolikus egyházon belül a keresztyén egység kérdését is előtérbe helyező II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójára utalva hangsúlyozta: a keresztyéneknek a misszióban szolidárisnak kell lenniük egymással, hogy elhiggye a világ, Krisztus küldte őket. A katolikus egyházvezető a más vallásokra utalva hozzátette: „Ha együtt imádkozni nem is tudunk a más istent tisztelőkkel, a békéért, az igazságosságért, a szeretetért és a szabadságért mindannyian könyöröghetünk.”

Az istentisztelet liturgiájában igeolvasással, imádsággal és áldáskéréssel szolgáltak még evangélikus, baptista, metodista, anglikán, pünkösdi, görög katolikus és ortodox egyházi vezetők. Református részről az Apostoli Hitvallást Tarr Zoltán zsinati tanácsos, az elköteleződés imádságát Bóna Zoltán lelkipásztor, a MEÖT korábbi főtitkára vezette.

Szöveg: Kiss Sándor, fotó: Kalocsai Richárd

 

Imahét a Krisztushívők Egységéért világszerte

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.

Az imahét előkészítő anyagát a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács és az Egyházak Világtanácsa Hit és Egyházszervezet Bizottsága közösen állíttatja össze. Az ökumenikus imahétre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy a helyi nyelvekre lefordítsák őket.

Az idei ökumenikus imahét istentiszteleti rendje Lengyelországból érkezik a világszerte ünneplőkhöz. A liturgiát egy ökumenikus csoport állította össze "az örömöket és megpróbáltatásokat megélő lengyel keresztények tapasztalatai alapján".

MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.