Elment a lélekmentő

2019. május 21., kedd

Szörnyű bűntettekkel és sok „nehézfiúval" találkozott, mégsem rendült meg abban, hogy az ember szépnek és jónak születik. Szerette a bűnöst. Az elmúlt két évtizedben ideje döntő részét fogvatartottak között töltötte. Bár a börtönt félelmetesnek és idegennek tartotta, amikor belépett, mindig volt benne belső melegség az Igén keresztül. Elhunyt L. Molnár István lelkipásztor, a református börtönmisszió vezetője, a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközség lelkipásztora. 63 évet élt.

„Azért járok a fegyházakba, hogy a börtön Isten virágoskertjévé váljon" – mondta. „Minden egyes ember egy virágszál Isten kertjében. Lelkészként az a dolgom, hogy tegyek valamit a bűnösért. Lehet, hogy csak egyetlen lehetőségem van erre, mert aztán megkeményedik, és örökre elfordul önmagától, a másik embertől, az Istentől. Tudom, hogy a zárka mélyén is ott van Isten, el kell vezessem hozzá az elvetemült gyilkost, a bűnbe esett embert. Nincs más út" – vallotta. 

L. Molnár István 1956 májusában született Pilisborosjenőn. Testvére nem volt. Mindig is szeretett egyedül lenni, főként a természetben. A teológia elvégzése után Alsónémediben szolgált segédlelkészként, innen került nyolc évre a pesterzsébeti gyülekezetbe. Itt tanult meg mindent, amit egy lelkipásztornak tudnia kell, az igehirdetéstől a lelkigondozásig. Végül Hegedűs Loránt püspök helyezte a Pestszentlőrinc Erzsébet-Bélatelepi Református Egyházközségbe.

L. Molnár István sosem készült börtönlelkésznek, viszont a gyülekezete parókiális határán található a Budapesti Fegyház- és Börtön. Fontosnak tartotta, hogy a fogvatartottaknak is beszéljen Istenről, ezért minden nap ellátogatott a börtönbe. Semmilyen ellenszolgáltatást nem kapott ezért, mindezt szívből, önként tette. Csaknem tíz éven át tartott ez az állapot, amikor 2000-ben hívást kapott, hogy szívesen látnák börtönlelkészként. „A börtönmisszió társadalmi haszna mindenütt a lélekmentés- és alakítás. Egyfajta aperitif, vagyis a fogvatartott belekóstolhat abba a lelki közösségbe, amit előtte nem ismert. Megérezheti, mit jelent krisztusi közösségben lenni, Bibliát olvasni és szabadulása után is vágyakozik majd erre" – mondta egy interjúban.


Utolsó interjúnk a börtönmisszió vezetőjével

L. Molnár István megbocsátó volt. Néhány évvel ezelőtt az egyik karácsonykor gyülekezetének néhány tagjával elmentek a börtönbe, hogy énekeljenek a fogvatartottaknak, elvigyék a jó hírt: Krisztus megszületett. Amíg a börtönben voltak, ismeretlenek betörtek a parókiára és mindent elvittek, még a lelkipásztor karikagyűrűjét is. A börtönlelkész azonban nem vádolt senkit: azt mondta, Jézus a bűnösökért, mindannyiunkért jött a földre. Mindig mindenkinek megbocsátott.

L. Molnár István mintegy 20 évig, a kezdetektől vezette a református börtönmissziót. Számos fogvatartott hitre jutásának, megváltozott életének örülhetett. Május 18-án szerette volna ő is Debrecenben ünnepelni a Magyar Református Egység Napját, de már gyenge volt az utazáshoz. Hétfőn hajnalban, szívműtéte előtt egy nappal hívta magához a Teremtője. 63 évet élt.

Fekete Zsuzsa

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.