Együtt az Élet felé - Manila

2012. március 27., kedd

Kedden ért véget az Egyházak Világtanácsának manilai ökumenikus missziói konferenciája, melyen Dani Eszter is részt vett előadóként.

2012. március 22. és 27. között az Egyházak Világtanácsa ökumenikus missziói konferenciát tart a Fülöp-szigeteken. A konferencián a világegyház több mint kétszáz képviselője tanácskozik arról, hogy mit jelent ma részt venni Isten missziójában az egész világon. A tanácskozás központi témája az Élet: az a meggyőződés, hogy az egyház küldetése az, hogy az Isten által teremtett életet szolgálja úgy, ahogy arról a teremtés-történet és Krisztus története tanúskodik, az eljövendő Isten Országa reménységében.

A konferencia résztvevői négy kép segítségével keresik a keresztyén misszió lényegét: „A Tűz lehelete" – mit jelent a Szentlélek által inspirált élet-formáló spiritualitás? „A Föld sója" – mit jelent számunkra, hogy Krisztus a társadalom perifériáján élőkkel azonosította magát, és ott jelölte ki szolgálatunk helyét? „Az Élet vize" – mit jelent az evangelizáció a mai, társadalmilag és egyházilag is széttagolt világban? „A változás Szele" – hogyan lehet az egyház hiteles eszköze Isten missziójának?

A konferencia előadói között van Dani Eszter budapesti református lelkész is, aki az evangelizációról tartott előadásában bepillantást adott a világ minden tájáról érkezett résztvevők számára az egyházi misszió közép-európai helyzetéről, különös tekintettel a roma közösségek körében folytatott szolgálatokra. Rámutatott, hogy a misszió Isten egész népének a szolgálata, amely során komoly figyelmet kell fordítanunk arra a helyzetre, amiben közösségeink élnek, és arra is, hogy missziónk teljesítése során az emberi élet minden területét érintenünk kell, a lelki élettől kezdve a gyakorlati élet szükségleteiig.

A konferencia 2012. március 27-én záró istentisztelettel fejeződik be Manilában. Az tanácskozás eredményei bekerülnek abba az állásfoglalásba, melyet az Egyházak Világtanácsa készít elő a keresztyén misszió mai helyzetéről és az egyház küldetését érintő mai globális kihívásokról. Az új missziói dokumentumot a tervek szerint az Egyházak Világtanácsa 10. Nagygyűlésén mutatják be a dél-koreai Buszánban.

Gonda S. László

 

A konferencián egy missziós nyilatkozat-tervezetet is bemutattak, amelyen 2006 óta dolgozik a Világtanács és várhatóan a 2013-as Dél-Koreában megrendezendő tizedik Közgyűlésen fogadják el. A dokumentum jelentőségét mutatja, hogy legutóbb 1982-ben készült hasonló. Az „Együtt az élet felé: Misszió és evangelizáció változó tájakon" című nyilatkozat római katolikus, protestáns, ortodox tapasztalatokon alapszik.

 

A dokumentum megvitatása során szó esett többek közt a társadalom peremén élőkről is, mint például a nők, fiatalok, az indiai dalitok, a bennszülöttek és egyéb kisebbségek. „A társadalom peremén élőket általában, mint a missziói üzenet befogadóit ismerik, ahelyett hogy a misszió terjesztésének aktív munkatársait is felfedeznék bennük." nyilatkozta Dr. Devasahayam tiszteletes a Dél-Indiai Egyházból, aki a Dalitok körében végzett munkájáról beszélt.

 

A konferencia az emberi jogok helyzetére is felhívta a figyelmet, a keresztyén egyházak és civilszervezetek igyekeznek meggyőzni Benigno Aquino köztársasági elnököt, hogy lépjen fel az emberi jogok védelme érdekében.

 

forrás: www.oikumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.