Egyesülnek a francia protestáns egyházak

2012. június 20., szerda

Újabb fejezet nyílt a franciaországi protestáns egységmozgalom történetében. A közös alkotmány elfogadásával egy éven belül megalakul a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház.

Az európai protestáns egységmozgalom az 1973-as Leuenbergi Konkordia óta van napirenden. 2007-ben megszületett az elhatározás, hogy legkésőbb 2013-ra egyesüljön a francia református és evangélikus egyház. 2011-ben megválaszolták a fennmaradt kérdéseket: az Európai Protestáns Egyházak Közössége kiadott egy dokumentumot Szentírás, Hitvallás, Egyház címmel, melyről korábban már olvashattak honlapunkon egy beszámolót. Ezt alapul véve a francia protestáns egyházak közössége háromnapos együttgondolkodásra hívta a hitközségek vezetőit.

2012 júniusában a 250 ezer aktív tagot számláló Franciaországi Református Egyház (ERF) megtartotta utolsó előtti zsinatát. Didier Crouzet, az ERF nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó lelkésze örömteli levelében így fogalmazott: „Ez a kegyelem ideje. Új fejezet kezdődik egyházaink életében".

Az idén júniusban Belfortban tartott ülésen elfogadták az alkotmányt, ami az egyesült protestáns egyház működésének alapjául szolgál majd 2013-tól. „Ez a döntő lépés meghatározza jövőnket. A közösségek elkötelezettsége, a döntés-előkészítő csoportok és a presbiterek évekig tartó fáradhatatlan munkája tette ezt lehetővé." Az elkövetkező napokban a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház (EPUF) megkapja a legális jogi státuszt. „Hisszük, hogy Isten lelke vezérel bennünket a vendégszeretetben és a megújulásra való törekvésben. Igen, hisszük, hogy Isten hív minket evangéliumának egy kalandosabb és bizakodóbb tanúságtételére a világban."

Az ERF-fel együtt mi is reménykedünk, hogy az egyesüléssel megáll az évek óta tartó tendencia, tudniillik hogy a francia reformátusság évente elveszíti tagjainak egy százalékát. Ha minden rendben halad tovább a megkezdett úton, a következő év nyarán együtt adhatunk majd hálát az Úrnak az EPUF megalakulása alkalmából.

Hadady Ágnes

Forrás: leuenberg.net

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.