Ébredj reformátusság!

2010. október 05., kedd

A reformátusság felelősségének felébresztése a célja a IV. Kárpát-medencei Missziói és Diakóniai Konferenciának, amelyet Berekfürdőn tartanak.

A reformátusság felelősségének felébresztése a célja a IV. Kárpát-medencei Missziói és Diakóniai Konferenciának, amelyet Berekfürdőn tartanak a Megbékélés Házában.

A szervező Református Missziói Központ lelkész-igazgatója az Elhívással - egységben szolgálni című konferencián azt mondta: a reformátusság felelősségén azt érti, hogy hitelesek legyenek a munkatársak és lelkipásztorok ott, ahol a munkájukat, szolgálatukat végzik. Magyarné Balogh Erzsébet szerint keresztyénként az hiteles, akinek szavai harmóniában vannak döntéseivel, tetteivel. A lelkész-igazgató a konferencia további céljai között említette a missziói elköteleződés megerősítését és a cselekvésre buzdítást.

Anne-Marie Kool, a Károli Gáspár Egyetem professzora, a Kelet-európai Missziológiai Intézet vezetője a kisebbség, mint misszió lehetőségről beszélt előadásában. Úgy vélte, hogy az egyházi struktúra egyik legnagyobb problémája annak túlzott intézményessége, valamint az egyháztagok passzivitása. Anne-Marie Kool követendő példaként a Bibliából ismert antiokhiai keresztyéneket említette, akik kulturális és nyelvi határokat átlépve a pogányok számára hirdették a megtérés útját.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Kuratóriumának elnöke Készenlét, kitartás igyekezet címmel tartott előadást a segítségnyújtás missziójáról. Pál Sándor a szeretetszolgálat által koordinált programokról számolt be. Hangsúlyozta, hogy egyre több önkéntest várnak soraikba, mert nagy a szükség az országban. Olyan segítőket várnak, akik szívesen áldoznak idejükből, energiájukból, hogy segítsenek a bajba jutottakon.

A háromnapos (október 3-6.) konferenciára a különböző szakmissziós területeken szolgálók, valamint az egyházmegyék és egyházkerületek missziói és diakóniai felelősei kaptak meghívást, mintegy 150-en.
A nyitó istentiszteleten a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szolgált. Bölcskei Gusztáv arról beszélt, hogy mérlegre kell tenni az elhívást és a közös szolgálatot, valamint megvizsgálni azt, hogy „mit és milyen indulattal, odaszánással és egymásért érzett felelősséggel” teszünk.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.