Díj a női szerepvállalásért munkálkodóknak

2012. március 13., kedd

A Református Egyházak Világközössége (REV) a nemzetközi nőnap alkalmából felhívást intézett a tagegyházakhoz, hogy azok díjazásra jelöljenek olyan kezdeményezéseket, amelyek a nők egyházvezetői szerepvállalását hathatósan előmozdítják. Az ötezer dolláros díjat kétévente osztják ki. A Zsinati Hivatal Külügyi Irodája augusztus 15-ig hosszabbította meg a jelölések határidejét.

A Sylvia Michel díjat 2007-ben alapította a REV és a svájci Aargau-i Református Egyház, s Európa első női egyházi vezetőjéről nevezték el, akit 1980-ban a svájci Aargau-i Református Egyház elnökévé választottak. Az ő úttörő munkásságának emlékére és a nők egyházvezetési szakértelmének elismerésére létrehozott, kétévente megítélt ötezer dolláros díjjal azokat a kezdeményezéseket jutalmazzák, amelyek bátorítják és felkészítik a nőket vezető tisztség betöltésére a református egyházakban világszerte.

A pályázatot benyújthatják:

  • egyházon belüli női szervezetek, nőszövetségek
  • női csoportok, akik férfiakkal együtt munkálkodnak a női vezetői szerepek előmozdításáért
  • magánszemélyek, köztük egyházi dolgozók (világiak és felszenteltek egyaránt)

A díjat már működő projektnek ítélik oda, mely céljai között nevesíti az alább felsorolt pontok közül legalább az egyiket, de lehetőség szerint valamennyit:

  • az egyházakon belül és az egyházak között elősegíti az oktatást és a tudatosság növelését a nők egyenlő jogai és vezetői képességei kapcsán az egyházban
  • azon munkálkodik, hogy a nők egyenlő jogokat élvezzenek a református egyházon belül vezető tisztségek betöltésében
  • képzések és tréningek formájában növeli a nők szakértelmét
  • a női vezetők helyzetének javítására cselekvés-orientált kutatásokat kezdeményez a nők és egyházvezetés témakörében
  • munkálja az együttműködést a férfiak és a nők között az egyházvezetésben

A pályázat menete

Mivel a pályázat egyik feltétele az egyházi ajánlólevél, a pályázók jelentkezését 2012. augusztus 15-ig a MRE Zsinati Hivatala Külügyi Irodájának email címére várjuk: oikumene@reformatus.hu. A pályázatnak tartalmaznia kell a kitöltött adatlapot és szükséges mellékleteket. Az esetleges támogató nyilatkozatot a Zsinati Külügyi és Ökumenikus Bizottság előzetes véleménye alapján a Zsinat Elnöksége adja ki.

A teljes pályázati anyagot 2012. augusztus 31-ig kell elküldeni az REV címére. A pályázatokat a svájci református egyházak elnöknőiből és a REV „Igazságosság és Partnerség" irodájának titkárából álló bizottság bírálja el. A 2013-as díj nyertesének nevét novemberben hozzák nyilvánosságra. A díjat 2013 márciusában adják át ünnepélyes keretek között a svájci Genfben.

A pályázat adatlapja és kísérőlevele, valamint a kritériumok elérhetők a Református Egyházak Világközösségének internetes oldalán.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.