Ifjúsági konferencia Elstalban

2010. október 20., szerda

Az egyházi élet megújulásának lehetőségeit tanulmányozták teológusok és lelkészek az Európai Protestáns Egyházak Közösségének ifjúsági konferenciáján.

Az egyházi élet tartalmi és szervezeti megújulásának alapjait és lehetőségeit tanulmányozták fiatal teológusok és lelkészek az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (CPCE/GEKE) októberi ifjúsági konferenciáján. A tanácskozást a szervezet tanácsának meghívására október 15-17 között tartották a Berlin közeli Elstalban, amelyen a magyar református és evangélikus egyház képviselői is részt vettek.

A tagegyházak delegáltjainak feladata egy az egyházak megújulással, reformokkal kapcsolatos nyilatkozatai és állásfoglalásai alapján összeállított átfogó dokumentum előkészítése az említett ökumenikus szervezet tanácsa illetve elnöksége számára.

A kezdeményezés kettős célt szolgál. Egyrészt felmutatni, hogy a tagegyházak közösen kívánnak szembenézni korunk kérdéseivel és azokra a Krisztus tanításához hűséges, időszerű válaszokat megfogalmazni. Másrészt, hogy a fiatal generáció számára létrejöjjön egy olyan nemzetközi ökumenikus fórum, ahol lehetőséget kapnak megismerni Európa protestáns egyházainak aktuál-társadalmi kérdéseit és elméleti-gyakorlati teológiai útkereséseit. Kiemelt jelentősége lesz továbbá a dokumentum-tervezetben a fiatal nemzedék értelmezésének az európai protestantizmus megújulási esélyeit illetően, valamint hogy hogyan azonosul ez a generáció az egyház mai reformációját célzó új stratégiákkal. 

A közös munka 2009 októberében kezdődött, az azóta eltelt időben a részkérdéseket tanulmányozó csoportok külön-külön találkoztak, illetőleg egyénileg dolgozták fel a különböző kontextusok társadalmi folyamatait és ekkléziológiai konzekvenciáit vizsgáló hivatalos egyházi állásfoglalásokat és nyilatkozatokat. A dokumentum elkészülése után az a tagegyházakhoz kerül véleményezésre, majd további átdolgozással az Európai Protestáns Egyházak Közösségének 2012-es firenzei nagygyűlésen kerül elfogadásra.

Korunk politikai, gazdasági, társadalmi kihívásainak feldolgozása és gyakorlati kezelése, a teológiai reflexió, valamint a hiteles bizonyságtétel és szolgálat lehetőségének keresése elengedhetetlen feladata az Európai Protestáns Egyházak Közössége minden tagegyházának. A közös protestáns hagyomány, illetve a különböző kontextusokban jelentkező, ám hasonló problémák és kérdések ösztönző erővel hatnak Magyar Református Egyházunkra, hogy a jövőben is konstruktív módon vegyen részt ebben a párbeszédben, sőt minden ilyen jellegű együttgondolkodás és ökumenikus válaszkeresés alkalmán.

Iszlai Endre

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.