Ceruzákkal a változás felé

2016. június 09., csütörtök

Az Ökogyülekezeti Mozgalom tavasszal rajzpályázatot hirdetett „Világmegváltó kütyük” címmel, melynek eredményhirdetésére az „Egy házunk van” konferencia második napján került sor.

A konferencia előkészítése során úgy érezték a szervezők, hogy fontos lenne bevonni valamilyen formában a gyermekeket is a teremtésvédelemmel kapcsolatos párbeszédbe. Ennek nyomán született meg a rajzpályázat gondolata, melyre a május 23-i beküldési határidőig összesen 121 kép érkezett. Ezek közül volt, aki egyénileg pályázott, de voltak olyanok is, akik csoportosan. A szervezők elsősorban megújuló energiaforrásokról vártak rajzokat, de ezek mellett szép számban érkeztek fenntartható fejlődéssel és új ötletekkel kapcsolatos alkotások is.

A rajzokat Fördős Kata óvodapedagógus, Kicska Tímea tanítónő, Makkai Adrienn környezetmérnök, Schvarzné Micheller Erzsébet művészeti vezető és Szalay László Pál református lelkipásztor értékelték. A zsűri számára mind a kreativitás és az eredetiség, mind pedig a kivitelezés fontos volt, épp úgy, ahogy maga az összkép.

A szervezők számára különösen örömteli volt, hogy nem csak egyházi iskolák, óvodák küldtek rajzokat, hanem gyülekezetek és családok is. A négy korcsoport – óvodás, alsós, felsős és középiskolás – mellett a készségfejlesztő intézményekből küldött rajzokat külön értékelte a zsűri. Minden kategóriában díjazták az első hat helyezettet, illetve különdíjasokat is választottak.

Az eredményeket Fördős Kata hirdette ki, aki többször hangsúlyozta, mennyit lehet tanulni a kisebbektől egyedi és érdekes gondolataikat látva. „Van egy folyamatosan megújuló energiaforrásunk, a szeretet. Ha ennek a nyelvén tudunk beszélni, akkor van értelme a konferenciának, a rajzpályázatnak és a küzdelemnek is” – tette hozzá az Ökogyülekezeti Mozgalom tanácstagja.

Rajzok az ország minden részéből érkeztek, végül az óvodások közül Nagy Gábor a Szeremlei Sámuel Református Óvodából, az alsó tagozatosok közül Abaffy Lilla a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájából, a felső tagozatosok közül Antal Dóra és Lugosi Lili a Szent Imre Katolikus Általános Iskolából, a középiskolások közül a muronyi Icsa Vivien, a Komlói EGYMI Általános Iskolából pedig Szávics Szilárd végzett az első helyen.

 A kategóriák első három helyezettje oklevelet, készségfejlesztő-gondolkodtató játékokat és ökogyülekezet-logós tollat, a 4-6. helyezettek oklevelet és ökogyülekezetes memóriakártyát kaptak, melyeken bibliai növények és igék szerepelnek, a különdíjasok pedig tollat és oklevelet nyertek. A legjobban ítélt műveket megtekinthették a konferencia résztvevői is. Azok, akik helyezést értek el, de nem tudtak ellátogatni a debreceni eredményhirdetésre, postán kapják majd meg nyereményüket az elkövetkező napokban.

„Külön öröm volt számomra, hogy készségfejlesztő iskolai csoportok pedagógusai is megszólítva érezték magukat – osztotta meg tapasztalatit Szűcs Boglárka, a mozgalom referense. – Gyönyörűen kirajzolódik, szó szerint is, hogy az utánunk jövő generációknak, nemtől és kortól függetlenül, már magától értetődő a megújuló energiaforrások használata. Szívesen barátkoznak ezekkel a szerkezetekkel és könnyen beépíthetőnek látják azokat a mindennapjaikba.” 

A rajzverseny legnagyobb tanulsága az volt, hogy érdemes figyelni a fiatalok kreatív ötleteire, sok gondolatot át lehet venni tőlük a jövőben. Ami most még gyermekinek és álmodozónak hat, könnyen válhat egyszer valóban világmegváltoztató ötletté.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.