Canterbury százötödik érseke

2012. november 23., péntek

Canterbury új érseke Justin Welby lesz, akinek jelölését a brit királynő, II. Erzsébet hagyta jóvá.Rowan Williams tíz évi szolgálat után idén év végén vonul nyugdíjba.  Az őt követő ötvenhat éves Justin Welby jelenleg Durham püspöke, érseki beiktatása 2013. március 21-én lesz  a  Canterbury Katedrálisában.

—"Az érseki jelölés megdöbbentő, olyasvalami, amire sohasem számítottam. Ugyanakkor izgalmas feladat is, mert azon ritka pillanatok egyikénél állunk, amikor az események fordulóponthoz érkeznek. A nemzeti egyházak előtt, beleértve az Anglikán Egyházat is, a lehetőségek széles skálája nyílik meg, hogy jelentős, azonban gyakran rejtett erőforrásaikat azonos ügy érdekében egyesítsék. Komoly kiváltságnak érzem, hogy az egyház vezetőségének felelős tagja lehetek, egy olyan spirituális éhínség időszakában, amikor is plébánia, egyház és iskolahálózatunk, valamint minden emberi szükséglet tekintetében a legkeményebb kihívásokkal szembesülünk egy nehéz időszakban"— mondta az érseki cím várományosa kinevezése kapcsán.

Elődje Rowan Williams örömmel üdvözölte az utódját. —"Abban a kiváltságban volt ugyanis részem, hogy több alkalommal is szoros munkakapcsolatban dolgozhattam vele, s ezen alkalmakkor személye mindig gazdagított, bátorított engem. Képességekkel, tehetséggel gazdagon megáldott személynek ismerem, aki egyben a kegyelem, türelem, bölcsesség és a humor embere is" -írta le utódja legfőbb jellemvonásait Williams.

Érsekségig vezető út

Justin Welbly 1956-ban született Londonban, történelmi és jogi tanulmányait az Eton College-ban, Trinity College-ban és Cambridge-ben végezte. Tizenegy évig dolgozott az olajiparban, egy nagy brit kutató és termelő cég pénzügyi részlegén, ahol főként a nyugat-afrikai és északi-tengeri projektekre fókuszált. Ebben az időszakban lett a bromptoni Szent Háromság közösség világi vezetője, valamint a párizsi St. Michael's egyház tanácsi tagja. Apai ágon zsidó származású, felmenői a 19. század végén megnyilvánuló antiszemitizmus elől menekültek Angliába, ahova hamar beilleszkedtek. Édesanyja családjában több anglikán papot is találhatunk.

Justin Welbyt, felségével együtt a lelkészi pálya felé egy személyes tragédia terelte. 1983-ban héthónapos lányuk életét vesztette egy franciaországi autóbalesetben. Welby hat évvel később hallotta meg Isten elhívását, kilépett az olajvállalattól, hogy lelkészi pályájára készülhessen.

A durhami St. Johnes College-ben szerezte meg teológiai diplomáját, amelyben az etikára – ezen belül részben az üzleti etikára – helyezte a hangsúlyt. Azóta számos cikket publikált az etika, nemzetközi pénzügyek és megbékélés témájában. „Vétkezhetnek a cégek?" címet viselő kiadványa, az olajiparban szerzett tapasztalataiból merítve a teológiai disszertációjára épül. Gyakorta említette, hogy a keresztény társadalmi tanítás római katolikus megközelítése, XIII. Leó pápa Rerum Novarumával kezdődően XVI. Benedek pápa Caritas Veritate-ig bezárólag nagyban befolyásolta társadalmi gondolkodásmódját.

1992-ben szentelték fel, ezt követően tizenöt évet Coventry egyházmegyében szolgált, káplánként később plébánosként. Gyülekezeti tagjainak létszámát gyarapította, fellendítette, gyászoló, illetve keresztelő csoportokat hozott létre. Időközben a dél-warwickshire-i kórházi tröszt elnöke is volt.

2002-ben a Coventry katedrális kanonokjává választották, ahol a megbékélési munkát vezette. Kanonoktársaival Afrikában és a Közel-Keleten dolgozott mélyrehatóan. Kenyában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Nigériában különösen érdekelt, hiszen az északi konfliktusokban érintett csoportokkal való munkából veszi és vette ki a részét. A Niger deltájában a fegyveres csoportokkal történő megbékélésen dolgozott. Találkozott vallási és politikai vezetőkkel Izraelben és Palesztinában, és egy bagdadi útján újra megnyitották az anglikán egyházat, röviddel a szövetséges megszállás után. 2006-ban ő lett a coventry-i Szent Háromság gyülekezet vezető lelkésze. A települést rákövetkező évben hagyta el, amikor kinevezték liverpool-i esperesnek, a legnagyobb angliai katedrális vezetőjének. A katedrálishoz tartozó környék, Toxteth a legelnyomottabb terület egész Észak-Nyugat-Európában. Esperessége idején az egyház és a helyi közösség közötti kapcsolatot nagymértékben mozdította előre a menedékjogot igénylőkkel és szomszédos templomokkal együttműködve. Az itt töltött négy éves szolgálata alatt továbbra is dolgozott a tengerentúli megbékélési és közvetítési projekteken.

Welby 2011-ben tért vissza Durhamban, teológiai tanulmányainak színterére. Durham püspöke lett. Felszentelésekor tartott beszédében Liverpool és Durham között vont párhuzamot, kiemelve a két hely problémáit és kitartó lelkületét. 2012. november 9-én Justin Welby-t Canterbury 105. érsekének nevezték ki.

Fordította: Somosfalvi Orsolya, Szádvári Lilla

Forrás: www.archbishopofcanterbury.org, www.archbishopofcanterbury.org/gallery.php

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.