Bretten emlékezik nagy fiára, Melanchthonra

2010. április 15., csütörtök

altKiállítással emlékezik a karlsruhei körzetben található Bretten városka nagy szülöttjének, a reformátor Philipp Melanchthonnak az életére és munkásságára halála 450. évfordulója alkalmából.

Az Európai Melanchthon Akadémia, ami szintén a szülővárosban található, sajtóközleményt adott ki, melyben felhívja az érdeklődők figyelmét az április 15. és október 17. között megtekinthető kiállításra, amely a reformátor és küzdőtársa, Martin Luther hitújító tevékenységét dokumentálja. Közben Wittenbergben készülnek a központi hálaadó istentiszteletre, amire a híres-neves Schlosskircheben kerül sor április 19-én. Erre vezető állami, politikai és egyházi személyeket is várnak Németországból és külföldről. Zenés esti áhítat keretében lesz a megemlékezés ugyanezen a napon a szülővárosban, Brettenben. Melanchthonnak, eredeti nevén Schwarzerdtnek az apja Brettenben dolgozott fegyverkovácsként. A Németország és Európa tanítójának, a reformáció külügyminiszterének, egyetemes zseninek is nevezett Melanchthonnal Kálvin is levelezett. A 2010-es emlékév mottójául a szervezők ezt adták: „Reformáció és képzés”. A wittenbergi ünnepi aktuson részt vesz a kancellárasszony, Angela Merkel, és az EKD megbízott elnöke, Nikolaus Schneider prézesz, lelkész, továbbá Szászország-Anhalt miniszterelnöke, Wolfgang Böhmer és a regensburgi katolikus püspök, Gehrhard Ludwig Müller is. (epd.de – EKD.de -2010-04-13 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.