Biztos kiinduló alapokat a jövő tervezéséhez

2014. március 20., csütörtök

Elindult az egyház-szociológiai felmérés az MRE gyülekezetei körében, a következő hetekben négyszáz egyházközséget keresnek meg a kérdezőbiztosok. A telefonos kérdőíves felmérés után nyáron kutatótáborok is segítenek majd felmérni a református egyház és a gyülekezetek társadalmi viszonyait. A cél az, hogy tiszta képet kapjunk a jelen helyzetről.

Március 18-án elindult az egyház-szociológiai felmérés előkészítés utáni „látványos” szakasza. Négyszáz magyarországi református gyülekezetet keresnek fel a kérdezőbiztosok.

Nem közvélemény-kutatók vagy piackutatók próbálják így feltérképezni az egyházat: a felmérés az MRE Egyház-szociológiai Bizottságának a projektje – az MRE Zsinata felhatalmazásával –, a végrehajtásában pedig a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), annak is Társadalomtudományi Intézete  működik közre. A nyolc kérdezőbiztos közül hárman károlis szociológus diákok, öten pedig a hittudományi kar teológushallgatói.

A kérdőívek lekérdezése körülbelül félórát vesz majd igénybe. A kérdezőbiztosok a gyülekezetek vezető lelkipásztorait keresik fel, ha ők nem tudnak a kitöltésben segíteni, akkor a missziói beosztott lelkipásztort kérik fel a válaszadásra. Először időpont-egyeztetés céljából telefonálnak a kérdezőbiztosok, majd az egyeztetett időpontban felveszik a válaszokat.

A kérdéskörök a gyülekezet mindennapjaira, társadalmi környezetére, a missziói feladatokra, a lelkipásztor személyes véleményére vonatkoznak.

A felmérés reprezentatív a református egyházmegyéket, illetve a falusi-városi gyülekezetek arányát tekintve. Ez azt jelenti, hogy a négyszázas mintába – amely természetesen kisebb, mint az összes református gyülekezetek száma – olyan arányban kerültek be a falu-város jellemző, valamint az egyházmegyei elhelyezkedés tekintetében egyházközségek, ahogyan az a teljes református egyházban tapasztalható.

A válaszadás természetesen önkéntes. Annak érdekében, hogy az egyházunkban szolgálók és az egyház vezetői leküzdhessék azt a sokszor tapasztalható ismerethiányt, amely a felelős döntésekhez szükséges, az Egyház-szociológiai Bizottság kéri valamennyi lelkipásztor testvérünket, hogy válaszaival segítse ezt a nagyszabású munkát. A válaszadás értelemszerűen nem tud anonim lenni, de a kutatócsoport bizalmasan kezeli az adatokat; vagyis gyülekezeti bontásban nem, csakis összesítve közlik, vagy adják tovább az eredményeket.

A kérdőívezéssel nem zárul le a kutatás: nyáron úgynevezett kutatótáborok „szállnak meg” majd nyolc református gyülekezetet. A június 30. és július 21. közötti egy-egy hetes terepmunka során a gyülekezet életét és teljes társadalmi környezetét felmérik majd a tíz-tizenöt fős csoportok.

A kutatásnak a döntéshozatalban játszott szerepe mellett nagyon fontos az a támogatás, amit egy ilyen felmérés az egyházi jövőkép megalkotásához tud nyújtani a biztos kiinduló alapok rögzítésével. Ilyen munka folyik jelenleg egyházunkban, és a folyamatot gondozó Egyházi Jövőkép Bizottság is bekapcsolódott a felmérés megtervezésébe, tagjai véleményezték a most használt kérdőívet. Nagyon fontos szempont feltárni a legfontosabb akadályokat, amelyekkel a református gyülekezetek jelenleg szembe néznek és meg kell ismerni olyan megoldásokat, amelyek sikerrel küzdenek meg ezekkel az akadályokkal.

A felmérés hatékonysága, a kérdezőbiztosok felé irányuló bizalom erősítése érdekében alább megadjuk azokat a telefonszámokat, amelyekről a Károli-egyetem hallgatói kereshetik a lelkipásztorokat:30/4475 076, 30/4475 209, 30/4475 057, 30/4475 398, 30/4475 165, 30/4475 241, 30/4475 353, 30/4475 298 

Reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.