Bemutatták az „500 hangú Biblia” CD-változatát Szegeden

2017. augusztus 22., kedd

Szegeden augusztus 17-én mutatták be a magyar nyelvjárásokat is dokumentáló hangos Biblia CD-változatát. Az „500 hangú Biblia" ötszáz, a Kárpát-medence különböző tájegységeiről származó önkéntes részvételével született meg.

A hanganyag január óta mindenki számára hozzáférhetőa Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány honlapján. Mostantól azonban már CD-formátumban is elérhető. Benyik György teológus, a biblikus konferencia igazgatója a Szegeden tartott CD-bemutatón elmondta: sokféle hangzó Biblia létezik, de ez az egyetlen, amely dokumentálja a mai magyar nyelvhasználat sokszínűségét.

Az önkéntesek háromperces szövegrészleteket olvastak fel az Újszövetségből Szegeden, Szatymazon, Nyíregyházán, Nagykanizsán, Csíksomlyón, Csíkszeredában, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Szabadkán, Pozsonyban és Komáromban.

A CD megjelenésének apropója, hogy augusztus 28-án kezdődik a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia, amelynek központi témája ezúttal Pál apostol római levelének értelmezése lesz. A nyugati keresztyén és ortodox teológusok részvételével zajló tanácskozásra a hazai és a közép-európai szakemberek mellett Japánból is érkezik előadó. A konferencia alkalmából augusztus 29-én jótékonysági koncertet rendeznek a szegedi Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus és a Szegedi Ökumenikus Kórus közreműködésével. A hangverseny során elhangzanak a nagy történelmi egyházak magyarországi képviselőinek üzenetei, amelyekhez kötődve egy-egy felekezet jellemző zenedarabjai csendülnek föl.

A teológus bejelentette, folytatják a kezdeményezést: 2020-ra el szeretnék készíteni a világban szétszórtan élő magyarok hangzó Bibliáját is. Az ószövetségi könyveket öt kontinens magyar közösségeinek tagjai olvassák majd fel.

Magyar Kurír, MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.