Bemutatkoztak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspök-jelöltjei

2010. szeptember 23., csütörtök

altA királyhágómelléki Lelkészértekezleti Szövetség ülésén végül ketten ismertették elképzeléseiket: Csűry István jelenlegi püspök és Csernák Béla bihari lelkipásztor.

A királyhágómelléki Lelkészértekezleti Szövetség szerdai, nagyváradi ülésének programjában a püspök-jelöltek bemutatkozása is szerepelt.

Szerdáig még úgy tünt, hogy hárman pályáznak az egyházfői tisztségre: Csűry István várad-ősi tiszteletes, jelenlegi püspök, Csernák Béla bihari lelkipásztor és Józsa Ferenc aradi lelkész. A jelenlevők körében ezért kisebb meglepetést keltett, hogy Józsa Ferenc nem vett részt a gyűlésen, később azonban Csernák Béla tudatta: aznap reggel aradi szolgatársa egészségügyi problémáira hivatkozva azt közölte vele, hogy végül nem vállalja a megmérettetést. Igy két jelölt maradt, akik öt-öt percben ismertették célkitűzéseiket, majd válaszoltak szintén ennyi kérdésre.

Gyanakvás nélkül

Beszédében Csernák Béla egy vándor által megtett úthoz hasonlította azt a hat évet, mely időszakban siker esetén betöltheti a megpályázott tisztséget. Kifejtette: a közösséggel együtt szeretne haladni, gyülekezeti egységben úgy, hogy a kicsik és a nagyok egyaránt hallassák a hangjukat. Egyforma tisztesség illetné a többséget és a szórványt, s számba venné "mindazt, ami körül vesz bennünket". Meglátásában ehhez bölcsesség és hit kell, annak érdekében, hogy vándorként haladni tudjon. Ésszerűsítené ugyanakkor a pénzügyi és a hivatali dolgokat, egyaránt értékelné a világi szakemberek és a lelki személyek munkáját. Előtérbe helyezné az evangéliumi elvárásokat, a kölcsönös megbecsülést, tiszteletet és bizalmat, s nem a rutinra, illetve a megszokásra helyezné a hangsúlyt, hanem annak a felismerésére, hogy Krisztus követése nélkül nem lehet cselekedni. Feladatának tekinti a működő diakóniai szolgálat kiépítését és a börtönpasztorációt. Nem szeretne titkolózni vagy rettegni mások láttán, hanem tudatában annak, hogy mire vállalkozott, mindig nyíltan felmutatná céljait és eszközeit. Gyanakvás nélkül, előitéletmentesen és teljes bizalommal nyújtana kezet mindazoknak, akik jószándékkal közelednek felé (akár Tőkés László volt püspöknek is), és úgy véli: az egyházi főhatóság ugyan nem oldhatja meg az egzisztenciális problémákat, de védje meg a lelkészek érdekeit, ehhez azonban az szükséges, hogy az érintettek mondják el nyíltan, melyek az elvárásaik.

Nagy lendület

Csűry István megköszönte azt a 199 jelölést, melyet a gyülekezetektől kapott, és azt emelte ki, hogy csapatban gondolkodik. Leszögezte: a mendemondákkal ellentétben, nem azért jelölte Varga Attilát főgondnoknak, mert Kovács Zoltánnal rosszban lenne, hanem azért, mivel úgy tudja, hogy utóbbinak lejárt a két mandátuma, és vissza szeretne vonulni. A püspök-jelölt fiatalítana is ugyanakkor, mert megitélésében nagy tervekhez nagy lendületre van szükség. Hangsúlyozta: a nehéz gazdasági helyzetből való kilábaláshoz az is kell, hogy a KREK megtanuljon a saját lábára állni, s ne függjön attól, hogy az aktuális román vagy magyar kormány éppen milyen kedvében van. Ennek érdekében ki kell használni az európai uniós pályázatok nyújtotta lehetőségeket is, közölte. Megerősítené a szórványügyi előadótanácsos helyét a KREK ügyvezető grémiumában, jobbítana a református (lelkipásztori) családok helyzetén és többet foglalkozna az egészségügyi misszióval. Hatalmát felhasználná arra, hogy "tudjunk közösségi emberek lenni", és szorosabbra fűzné a külföldi protestáns gyülekezetekkel való együttműködést, kapcsolatot.

forrás: Erdély Online

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.