Beatles és Pink Floyd a Református Zenei Fesztiválon

2016. április 29., péntek

Ahogy számos esztendeje tavasszal mindig, egy hónap múlva idén is megrendezik a Református Zenei Fesztivált (RZF). A sokszínű programnak május 27. és 29. között most is a budapesti Ráday utca és környéke ad helyet – tudtuk meg Böszörményi Gergely főszervezőtől.

Bő egy hónap múlva ismét itt az RZF. Hogy áll a szervezés?

A program nagy része a fontosabb fellépőkkel, szolgálattevőkkel már összeállt. Ennek ellenére senki sem csúszott le arról, hogy akár közreműködőként is jelen legyen a fesztiválon: folyamatosan várjuk az énekkarok és az egyéni énekesek jelentkezését az ötszáz fős ökumenikus fesztiválkórusba, amely a Nemzeti Múzeum lépcsőjén szólal meg május 28-án. Az énekszolgálatot az öt hazai protestáns – a református, az evangélikus, a baptista, a metodista és a pünkösdi – egyház képviselőinek igeszolgálata kíséri majd.

Ökumenikus fesztivállá lesz az RZF?

A reformáció jubileumára készülve már idén bevontuk a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsát és protestáns tagegyházait a szervezésbe. Persze érdemes lehet átgondolni, miként tudnánk hosszú távon is együttműködni e kezdeményezésben. Kell egy alkalom Budapesten, amikor több ezren együtt dicsérhetjük az Urat, erősíthetjük hitünket és összetartozásunkat. Szeretném, ha minél többen lennénk, hogy lássák az emberek: nemcsak politikai célokért lehet elfoglalni a főváros utcáit és tereit, hanem a keresztyén bizonyságtétel szándékával is.

Milyen segítségre van még szükségük a szervezésben a hátralévő néhány hét során?

A fesztivál hirdetésére szeretnénk kérni a lelkipásztorokat és a református tanintézmények vezetőit. Jó lenne, ha a program híre minden református gyülekezeti taghoz és diákhoz eljutna, így ha a vezetőnek egyéb feladatai mellett nem állna is módjában eljönni Budapestre, a többieknek még lenne rá lehetőségük. Várjuk önkéntesek jelentkezését is, akik a lebonyolításban segítenék a szervezőket, továbbá várjuk azokat a papgyerekeket, akik szívesen részt vennének a fesztivál számukra szervezett találkozóján. De a Magyar Örökség Díjjal kapcsolatos közönségtalálkozót is szervezünk május 29-én 15 órától, amelyre különösen is hívjuk a református díjazottakat.

Két múlt századi nagy klasszikus, a Beatles és a Pink Floyd muzsikája is felhangzik majd a fesztiválon.

Évente megrendezik Liverpoolban a Beatles-emlékfesztivált, ahol tavaly nagy feltűnést keltett egy magyar fiatalok alkotta formáció, a BlackBirds. Hibátlanul játsszák a Beatles számait. Május 28-án lépnek fel nálunk. A zenéjével a háború és erőszak ellen tiltakozó Pink Floydot pedig ugyancsak egy szemtelenül tehetséges magyar fiatalokból álló zenekar, a Keep Floyding idézi meg május 29-én. Persze mellettük megannyi nép- és egyházzenei produkció is színesíti majd a kínálatot, valamint szokásainkhoz híven lesznek kerekasztal-beszélgetések is Bagdy Emőke pszichológussal és Bogár Lász­ló közgazdásszal. És persze idén sem maradhat el a péntek esti fáklyás felvonulás, amikor rezesbanda kíséretében református zsoltárokat énekelve sétálunk végig a Ráday utcán a Kálvin téri templomig, ahol esti zenés áhítat lesz Bogárdi Szabó István püspök és a Kaláka szolgálatával.

Egyéb programok
Az RZF-en fellép többek között a Muzsikás, a Vujicsics, a Sebő együttes, a Tázló, Pál István Szalonna és Bandája, a Misztrál, a Djabe, a Varga János Project, az Ismerős Arcok, a Bartók Konzi kamarazenekara, az Invocatio Musicalis, a Központi Református Kórus, a kárpátaljai BorzsaVári, és ott lesznek a Zeneakadémia diákjai, valamint a Fölszállott a páva résztvevői is.
Részletek: rzf.reformatus.hu 

Kiss Sándor

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2016. április 24-i számában.


Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.