Az új fejezetet nyitó reformáció

2019. október 23., szerda

A keresztyén üzenetből gyönyörűséges kultúra fakad – hangsúlyozta az idei reformációi gálaesten Steinbach József püspök. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vasárnap tartott eseményen Vitéz Ferenc író-publicista vehette át a Rát Mátyás-díjat.

Az október 20-i gálaest kezdetén Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűltetek, és háláját fejezte ki, amiért ismét megtelt az Uránia Filmszínház díszterme. Áhítata alapját a reformáció hónapjának a rómaiakhoz írt levélből erre az évre választott igeszakasza adta: „...egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint…” (Róm 15,5)

Ebben a polarizált világban nagy szükség van az egyetértésre, valamint az élő Istenre, aki a türelem és a vigasztalás Istene is – hangsúlyozta a dunántúli református püspök. Az élet Isten nélkül a halál felé való lét – idézte Steinbach József Heideggert. Az egyház feladata, hogy a türelmes és vigasztaló Isten Krisztusban közölt ajándékát továbbadja – tette hozzá hangsúlyozva, hogy a keresztyén üzenetből gyönyörűséges kultúra fakad – ebből ad ízelítőt többek között a reformációi gálaest is. „Ez a kultúra adta a világnak azt a szabadságot, amely mindig csak az örökkévaló értékek medrében érthető meg."

A köszöntő után a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar előadását hallhatták a résztvevők, műsoruk a Solas Rézfúvós Együttes, valamint Lakner-Bognár András játékával egészült ki. Felcsendült a többi között Szokolay Sándor Örvendjetek az Úrnak és Gárdonyi Zoltán Szívemnek kősziklája című műve is.

A reformáció népeként a hit, az értelem és a kultúra egységében címmel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott előadást a gálaesten. A volt lónyays diák hangsúlyozta, hogy fontos a bizonyságtétel, de közéleti személyiségként talán még fontosabb, hogy a cselekedeteken keresztül mutatkozzon meg az ember hite. Beszélt továbbá a reformáció hatásairól: a mozgalom nemcsak az egyházat újította meg, hanem új fejezetet nyitott a társadalmi berendezkedésben is. Az előadás után a Magyar Pünkösdi Egyház Zenei Missziójához tartozó Égi Szólamok Kórusa szolgált.

A szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Művészeti Alapiskola diákjainak műsorát követően átadták a Protestáns Újságírók Szövetsége Rát Mátyás-díját. Az elismerést Nagy Katalin, a szövetség elnöke adta át Vitéz Ferenc irodalmárnak, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docensének.

Vitéz Ferenc 1965-ben született Kisvárádán, felsőfokú tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte magyar-francia szakon. Eddig ötven önálló kötete jelent meg: verseskötetek, tanulmányok, esszék, irodalmi összeállítások. Ma is szinte naponta publikál a Magyar Hírlapban és saját kulturális, irodalmi lapjában, a Nézőpontban.

Az esten többször nyílt alkalom a közös éneklésre is: a 90. zsoltárt, valamint az evangélikusok himnuszaként is ismert 390. dicséretet énekelték együtt az egybegyűltek. A gála házigazdája Bényi Ildikó volt.

reformatus.hu, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.