Az Üzenet karácsonyi számából

2009. december 17., csütörtök

A szemfényvesztő sziporkázás, a túlzásba vitt ajándékozás arra szolgál, hogy beoltsa gyermekeink lelkébe az anyagi javak utáni mohó sóvárgást. Az elveszett lármában, a megkeseredett világban háttérbe szorul a karácsony varázsa: Mert született nektek a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában – fogalmaz karácsonyról szóló írásában Jakab Hajnalka Sepsiszentgyörgyről.

altKarácsony ünnepén mondjunk köszönetet Isten megváltó szeretetéért, aki leköltözött emberi világunkba, hogy megszabadítson minket a bűn rabságából, és teremtő igéjével más emberré formáljon bennünket! – írja pásztorelevelének végén Pap Géza püspök.

Lőrincz István a Mannás kosár rovatban Bálámot, a pogány prófétát mutatja be, aki még az ószövetség idején megjósolta a Jákóbból származó csillagot.

Megrázó karácsonyi történetet olvashatunk az Anya, karácsonyra című jegyzetben. Hasonlóan érdekes történet tárul elénk az Egy kislány hite című írásból. Ezeket egészíti ki Forró Miklós jegyzete Kis karácsony, nagy karácsony címmel, amely a több mint ötven évvel ez előtti decemberi ünnepkörbe kalauzolja az olvasót.

A karácsonyfa eredetével, évszázadokra visszatekintő múltjával Bányai László ismertet meg minket, ezt egészíti ki Utassy József Karácsonyfa című verse.

Fényképes beszámoló olvasható arról, hogy Csiha Kálmán-szobrot avattak Érsemjénben az Erdélyi Egyházkerület volt püspökének tiszteletére. Az In memoriam Csiha Kálmán című cikkében Paizs József teológiai hallgató a két éve elhunyt püspökre emlékezik vissza. Boldog ember vagyok, hisz szép és drága útravalót kaptam tőle. Olyant, amely egy életen keresztül erőt, hitet, öntudatot, és céltudatos életet jelent nekem. És tudom, hogy tőle kaptam. És mégsem tőle. Rajta keresztül Jézus adta. S ezért kell Csiha Kálmánt tisztelni, róla megemlékezni, mert több volt, mint lelkipásztor, mint püspök. Az Úr Isten drága eszköze volt, akin keresztül Isten ezreket szólított meg a negyvenhárom országba szétszóródott nemzetünkből – írja Paizs József.

In tenebris lux – sötétségben a világosság címet viseli a főszerkesztő által írt színes fényképekkel illusztrált riport, melyben arról szerzünk tudomást, hogy a közelmúltban egy dél-erdélyi emléktúra keretében emlékeztek meg Sipos Pál költőről, matematikusról, lelkipásztorról, filozófusról.

A nyolcadik oldalon olvasható Hírek rovaton kívül beszámoló olvasható a lapban a Bethlen Kata Diakóniai napokról, a Brassó Egyházmegye nőszövetség konferenciájáról, amelyet Bukarestben tartottak meg.

Az Üzenet színes, karácsonyi számának mellékletében található a Diaszpóra Alapítvány által szerkesztett, ez úttal több mint ötven oldalas Levél, amely a Vetési László lelkipásztor által irányított munka egy évét mutatja be gazdagon illusztrált képanyaggal.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.