Az udvaron tartják az istentiszteleteket a leégett imaház mellett

2018. augusztus 02., csütörtök

Hiába égett le a református imaház, megtartják az istentiszteleteket, a bibliaórákat és a gyerekfoglalkozásokat is Nagydobronyban. Közben az Európai Biztonsági Szervezet is vizsgálódott a településen.

Köszönet minden forintért

Nagyon várjuk, hogy megkezdhessük az építkezést, de addig sem hagyjuk abba a munkát, minden gyülekezeti alkalmat megtartunk. Az udvaron gyülekezünk egybe az istentiszteleteken, a bibliaórákon, és a gyerekfoglalkozásokon – mondja Kolozsy András a nagydobronyi református (déli) cigánygyülekezet lelkipásztora. – Hálásan köszönünk minden segítséget, amit kaptunk, legyen az akár egyetlen forint is. Megható az a segítő szándék, amit tapasztalunk, hiszen rengetegen álltak mellénk. Külön szeretnék köszönetet mondani a Magyarországi Református Egyháznak és a Szeretetszolgálatnak, akik azonnal a segítségünkre siettek a bajban. Tegnap a sajtóból értesültünk, hogy Mága Zoltán hegedűművész is a segítségünkre siet, bár eddig sem minket, sem az egyházkerületet nem kereste meg a művész úr, reméljük, hogy személyesen is megismerhetjük őt a közeljövőben.

A tervek elkészültek

Nagydobronyban már elkészültek az imaház és óvoda újjáépítésének a tervével. A korábbihoz képest négy méterrel megnövelik majd az épület hosszát és beépítik a tetőteret is. – Ha Isten is megsegít négy óvodai foglalkoztató is helyet kapna épületben. Az imaterem mellé egy étkezőt terveztünk, amit nagy ünnepeken, csendesnapokon egybenyithatnák, így mindannyian egy közös nagy térben lehetnénk együtt. Az új imaház tetőterét is szeretnénk beépíteni, ahol vendégszobát és vizesblokkokat is kialakítanánk. Erre azért van szükség, mert gyakran érkeznek hozzánk vendégek, akik besegítenek a cigányok közti munkában, ezzel számukra megoldott lenne a szállás kérdése. Szintén változás lenne a korábbihoz képest, hogy a konyha mellé építenénk egy kis raktárat, ahol az élelmiszereket és konyhai felszereléseket tárolhatnánk – sorolja Kolozsy András.

A beruházás teljes összegét 60 millió forintra becsülik, az építkezést azonban még nem tudják megkezdeni. A nagydobronyiak kérik, hogy adományaikat a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldjék „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel, így kapják meg a legegyszerűbben a nekik szánt összeget.

Köszönünk minden segítséget.

Július 15-én hajnalra virradóra a kárpátaljai nagydobronyi déli cigánytelepen leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda. A helyiek gyújtogatásra gyanakodnak, a vizsgálat még folyik, hivatalos dokumentum eddig nem érkezett a gyülekezethez. Feltételezések szerint szélsőjobbaldali támadók gyújtották fel az épületet egy szervezett akcióban. A napokban Nagydobronyban jártak Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ, angolul: Organization for Security and Cooperation in Europe, OSCE) megfigyelői, akik azt állapították meg, hogy a helyi magyarság és cigányság között nincsenek összetűzések, békésen élnek egymás mellett. 

Fekete Zsuzsa

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.