Az önkéntesség népszerűsítését díjazták

2013. december 10., kedd

Pro Voluntarius díjat vehetett át Nagypál Julianna, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola pedagógusa.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az önkéntes tevékenység társadalmi elismerése céljából alapította 2012-ben a Pro Voluntarius díjat, amelyet azon szervezetek illetve magánszemélyek kaphatnak meg minden évben, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az önkéntesség kultúrájának fejlődéséhez.

A miniszteri díj az önkéntesség, a közjó ellátása, valamint a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett kiemelkedő szakmai teljesítmény, tevékenység elismerésére adományozható. A díjat két szervezet és két magánszemély kaphatja meg minden évben, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az önkéntesség kultúrájának elterjesztéséhez.

Ez évben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Voluntarius díjjal tüntette ki Nagypál Juliannát, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola hitoktatóját. A díjat Fülöp Attila, család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár adta át december 7-én Budapesten, a Millenárison.

Nagypál Julianna 1994 óta a szentesi református intézmény tanítója és hitoktatója. Az önkéntes munkát azzal kezdte, hogy maga köré gyűjtötte tanítványait, és kisebb-nagyobb segítő munkát végeztek, kapcsolódtak különböző felhívásokhoz. Egy idő után azonban az iskola tanulóival megalakította a maga szeretetszolgálati csoportját, akikkel rendszeres önkéntes munkát végeznek (Mikulás-műsort adnak a szentesi kórház gyermekosztályán, felolvasást tartanak az idős embereknek, rendszeresen szerveznek környezetrendezést, szemétszedést az iskola körzetében). Öt évvel ezelőtt kapcsolódtak be először az országos önkéntes rendezvényekbe, s azóta minden évben részt vállalnak a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethídján és az ökumenikus 72 óra kompromisszumok nélkül kezdeményezésben is.

Hitoktatóként számtalan adománygyűjtő akció koordinálását vállalta fel az elmúlt években, s teszi ezt folyamatosan. Továbbá, mentor tanárként vesz részt a helyi középiskolások közösségi szolgálatainak megszervezésében és irányításában. „Az önkéntes munka iránti elkötelezettsége, proaktivitása példaértékű a tanítványaink számára, s az elvégzett munka mellett felneveli az elesettek, a hátrányos helyzetű és a segítségre szoruló emberek iránt érzékeny, hozzájuk lehajolni képes fiatalok sokaságát" – méltatta kolléganőjét Karikó-Tóth Tibor, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója.

kissbalint.hu – reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.