Az igényes keresztyének a reformáció szülöttei

2011. november 02., szerda

„Az igényes keresztyének a reformáció szülöttei” – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök hétfőn, a reformáció napján a debreceni Nagytemplomban tartott istentiszteleten.

„Az igényesség, az újra nekikezdés, az, hogy most valamit hálából adni akarunk – ez a reformáció” – mondta az egyházi vezető a reformáció emléknapján rendezett ünnepi istentiszteleten elhangzott igehirdetésében. Bölcskei Gusztáv szerint a reformáció amellett, hogy „hálaadással való visszatekintést jelent az előttünk járókra, önvizsgálatra is szólít bennünket”. „A reformáció azt kérdezi tőlünk: megfelelünk-e annak a mércének, amit a reformáció jelentett” – fogalmazott a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. „Mi igényes Krisztus-követők, igényes keresztyének akarunk lenni” – fűzte hozzá.

A püspök – utalva arra, hogy „most az országot félig-meddig lázban tartja egy tehetségkutató, hogy melyik fiatalban van meg az X-faktor – azt mondta: „tőlünk azt kérdi az Isten: megvan bennetek a Krisztus-faktor?”. „Ha igen, jó, ha nincs, jaj nektek, akkor hiábavaló a reformációra való hivatkozás” – mondta Bölcskei Gusztáv, majd hozzátette: a reformáció nem hivatkozási alap, hanem igény, ami kéri a Krisztus-faktort: egyedül Krisztus a kristályosodási, a viszonyítási pont. „Az igényes keresztyének a reformátorok mai igényes követői, és így Krisztus igényes követői” – zárta igehirdetését Bölcskei Gusztáv.

A reformációnapi istentiszteleten együtt szolgáltak a református, az evangélikus és a baptista gyülekezetek lelkipásztorai. Az istentisztelet keretében Buzogány Dezső, a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem tanára tartott előadást A félreértett reformáció címmel.

Hallgassa meg Bölcskei Gusztáv igehirdetését a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján!

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.