Az európai egyházak továbbra is kiállnak a menekültek mellett

2016. szeptember 23., péntek

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) nyilatkozatot adott ki a menekültválságról az ENSZ közgyűlés aktuális ülésszaka kapcsán, és nyílt levélben kérte közbenjárásra tagegyházait az emberséges és szolidáris válaszok előmozdítására.

Szeptember 19-én az ENSZ Közgyűlésének New Yorki-i ülésszakán is napirenden szerepelt a menekültek és migránsok óriási tömege. A világ valamennyi részéről állam-, és kormányfők, nemzetközi megfigyelők közösen dolgoznak azért, hogy a világméreteket öltő menekültválságra koordináltabb választ adjanak.

Az egyház és a civil társadalom képviselői remélik, hogy az ülés és annak eredményei előremutató és emberségesebb válaszadásra bátorítja a kormányokat a világon körülbelül 65 millió menekült, menedékkérő és országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek ügyében.

„Reménységünk, hogy az államok újból elkötelezik magukat, hogy az ENSZ koordinációjával adjanak választ a menekültválságra és kiveszik részüket a közös nemzetközi felelősségvállalásból a menekültek védelmében. A válságot kiváltó okokra vonatkozó megoldáskeresés megköveteli a jelenlegi könyörtelen konfliktusok megoldását és az igazságosságért és a békéért való munkálkodást. Ugyanakkor a menekültek többségét befogadó országoknak szükségük van segítségre, valamint mégtöbb menekült áttelepítésére” – mondta Doris Peschke, az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának főtitkára. „Egy a következő két évben kidolgozásra kerülő, jobb nemzetközi migrációs rendszer melletti elköteleződésre van szükség, amely a migránsok emberi jogain alapuljon és csökkentsék a kiszolgáltatottságot” – tette hozzá.

A közgyűlés ülése előtt az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezettel, az Egyházak Világtanácsával és a Churches Withnessing With Migrants szervezettel közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt kéri, hogy New York-ban konkrét eredmények szülessenek. Arra hívták a világ vezetőit, hogy kezeljék a hatalmas méreteket öltött kényszerű migráció kiváltó okait, támogassák a fenntartható és méltányos rendszer kialakítását és újfent erősítsék meg az érvényben lévő nemzetközi emberi jogokat garantáló törvényeket.

Európai egyházak évek óta sürgetik a menekült válság megoldását célzó koordinált választ és kiállnak a mindenkit megillető emberi méltóság mellett. Ez érinti a kvótarendszer elfogadását, a közös felelősségvállalást, valamint az embercsempészet elleni fellépést biztonságos és törvényes útvonalak biztosításával Európába.

Az egyházak közös nyilatkozat olvasható itt.

Forrás: www.ceceurope.org

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.