Az Egyházak Világtanácsa gratulált a Német Protestáns Egyház új elnökének

2014. november 18., kedd

Dr. Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkára, gratulált Heinrich Bedford-Strohmnak a Német Protestáns Egyház (EKD) újonnan megválasztott elnökének.

Dr. Heinrich Bedford-Strohm püspököt november 11-én választottak meg a drezdai tartott zsinaton az EKD új elnökének. Tveit a következőket mondta köszöntő üzenetében: „Az EKD Tanácsának elnöki tisztsége kiemelkedően fontos, nem csak a németországi egyházak szövetségében, de az Egyházak Világtanácsában is. Nagyon hálásak vagyunk a leköszönő elnök, Dr. Schneider munkájáért, és az ő EVT-t támogató szolgálatáért."

Heinrich Bedford-Strohm görögországi látogatásán

Tveit hozzátette: „Üdvözöljük az újonnan megválasztott elnököt, Dr. Heinrich Bedford-Strohm püspököt és imádkozunk Isten áldásáért, hogy Ő adjon erőt neki a németországi egyházak szövetségében betöltött fontos feladataihoz. Személyes kompetenciái és elkötelezettsége, valamint az igazságosság és a béke szolgálatában végzett munkájáért széles körben elismert."

Az EVT munkájában való közreműködése, különösen a 2013-ban megrendezett 10. nagygyűlés során elkészített egység-nyilatkozat megszületésében betöltött meghatározó szerepe példamutató, és reménységgel tekintünk a jövőbeli szoros együttműködésre" – tette hozzá Tveit.

Bedford-Strohm 1960-ban született Memmingenben. 2011 vége óta a Bajorországi Evangélikus Egyház püspöke, a leköszönő Nikolaus Schneider elnököt váltja az EKD elnöki székében. Tveit megjegyezte: „Heinrich-et, egy erős és melegszívű egyházvezetőként ismertem meg az ökumenikus család tagjaként, aki mindig törekszik arra, hogy megmutassa az evangélium egyesítő erejét és érvényességét a nyilvánosság terein. Ahogyan Pál apostol, ő „nem szégyelli az evangéliumot" (Pál levele a rómaiakhoz, 1-16.)." 

A német egyházfő novemberben, egy évvel megbízatásának lejárta előtt köszönt le az EKD elnöki tisztéről. Schneider 2010 óta állt a 23,4 millió tagot számláló EKD élén. 2013-ben a Rajnai Protestáns Egyház lelkészi elnökeként vonult nyugdíjba. Eredeti tervei szerint a választási ciklust kitöltve 2015-ig szolgált volna jelenlegi tisztségében.

 

Forrás: http://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/wcc-congratulates-new-chairperson-of-evangelical-church-in-german
Külügyi Iroda
Kalácska Dalma

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.