Advent a kórházban

2012. december 11., kedd

„Az ünnep közeledtével egyre nő a feszültség, és minden lelkierőnkre szükség van a megnyugtatáshoz, a problémás helyzetek kezeléséhez" – fogalmaz Rideg Gyula református lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának lelkésze.

Hogyan telik az advent a gyermekkórházban?

Advent ideje a Bethesdában mindenekelőtt megnövekedett forgalmat szokott hozni. A téliesre forduló idő kedvez a szezonális betegségeknek, szaporodnak a felső és alsó légúti fertőzések, fülfájós, orrfolyós gyerekek tömegeivel telik meg a kórház, és nagyobb számban érkeznek az ilyenkor szokásos töréses balesetek sérültjei is. Sajnos az ünnep előtti időszakban a forrázásos sérülések is megszaporodnak, ezért e helyen is nagyobb körültekintésre hívjuk fel a szülők figyelmét, megelőzendő, ami megelőzhető. A nagy forgalomnak mi részben örülünk, hiszen tehetjük a dolgunkat, és ezzel együtt az ellátott betegeink után nagyobb mértékben részesülünk az egészségügyi kassza kifizetéseiből, ami a jelen helyzetben nagyon is ráfér a Bethesdára. Másfelől azonban a zsúfolt ambulanciák, a várakozás miatt nyűgös gyerekek és szülők nagyobb nyomást is jelentenek azokon, akik gyógyítanak.

Adventben megnő az adakozási kedv az emberekben. A Bethesdában is tapasztalható ez?

Minden hétre több jótékonykodó csoport jut. Most például egy hokicsapat hozott plüssmackókat, de nagy divat a falfestés is: kedves mesefigurákkal díszítik a folyosókat, köztereinket lelkes és hozzáértő munkahelyi csoportok, diákok. Mikulásból több is szokott jönni, nemsokára szétosztjuk a Nyilas Misi cipősdobozokat, egyre- másra érkeznek magánszemélyek, gyülekezeti csoportok, akik szeretnének valami jót tenni, vagy valamit adni a kórházban gyógyuló gyerekeknek. Őket fogadni, jótékonyságukat segíteni ugyancsak sok feladatot ad.

Lehet párhuzam a gyógyulásra várakozás és a Krisztus eljövetelére készülés között?

Az adventi várakozás végén az ünnep beteljesülése áll. A gyógyu­lásra várakozás sem tétlen időszak, a test és a lélek erőit mozgósítani ennek érdekében nem csak kórházi feladat. Kell hozzá a beteg és a hozzátartozók együttműködése. A beteljesülés ebben a készülésben maga a gyó­gyulás, s van, aki számára ez az élmény épp olyan, mint a megváltás katarzisa. De jó, ha különbséget teszünk: egy nátha végén nem ugyanaz a katarzis, mintha mondjuk rákbetegségből szabadultunk.

Hogyan adható át Krisztus vigasztalása a gyermekeknek

Épp úgy, mint a családban is, sok mesével, énekkel, rajzzal, törődéssel. Katechétánk és önkéntesei ügyes és naprakész eszközökkel felvértezve ülnek a kis ágyak mellé, ilyenkor például betlehemest színeznek vagy vágnak ki papírból, és közben elhangzik a karácsonyi történet.

Megvannak a hosszú évek alatt kialakult hagyományaink. Advent első vasárnapja előtt adventi koszorút készítettünk családokkal, lesz kórházi mikulás, várjuk Karsay Eszter lelkipásztort, aki a munkatársaknak tart ünnepre előkészítő alkalmat, és lesz közös kórházi istentiszteletünk. Emellett, persze, minden osztály megtartja a maga karácsonyi összejövetelét, jelképes ajándékokkal lepik meg egymást a munkatársak, akik – és ezt jó nem elfeledni – maguk is családanyaként, apukaként, nagypapaként – vagy nagymamaként készülnek a nagy terheléssel járó munka mellett saját családjuk ünnepére – tájékoztatta lapunkat Rideg Gyula.

T. Németh László, kép: Sereg Krisztián

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2012. december 9-i számában

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.