Adótörlés

2010. június 22., kedd

altÚjra áfamentes lett a közcélú adományozás az Országgyűlés június 10-én hozott döntése szerint. A segélyszervezetek és az egyházak egyhangúlag üdvözölték az intézkedést.

Újra áfamentes lett a közcélú adományozás az Országgyűlés június 10-én hozott döntése szerint. A természetbeni adományok megadóztatását a Gyurcsány-kormány 2008. január 1-jével az európai uniós gyakorlatra hivatkozva vezette be, továbbá azt állította, ha azt az élelmiszert, amelynek beszerzésekor a cég visszaigényelte az áfát, adományként adják tovább, annak áfatartalma miatt nem csak a cég adományoz, hanem az állam is beszáll az adó összegével. Akkor a Reformátusok Lapja hasábjain Czibere Károly, a Szeretetszolgálati Iroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány állításával szemben az Európai Unióban (EU) nincs kötelezően előírt általános gyakorlat, illetve hogy az adományozott termékek nagy része már lejáratközeli élelmiszer, vagy a cég könyveiben leírt eszköz, amely után amúgy se lehetne áfát érvényesíteni. Az irodavezető akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézkedés csak arra alkalmas, hogy a cégeknek a gazdasági visszaesés miatt amúgy is csökkenő adakozási kedvét letörje, jóllehet a szociális krízis idején sokkal nagyobb szükség lenne az adományokra, mint korábban. Az intézkedés ellen Bölcskei Gusztáv akkori karácsonyi igehirdetésében is szót emelt, mondván: „Egyesek sokszor elfelejtik, miért adatott nekik a hatalom.” A kormány érvelésére utalva pedig hozzátette: „Az illetékesek arcátlanul azt hazudták, hogy ez így van mindenhol az EU-ban.”
A FIDESZ–KDNP pártszövetség az azóta eltelt időszakban többször kijelentette: hatalomra kerülése esetén kezdeményezi az adományok áfájának eltörlését. A segélyszervezetek és az egyházak egyhangúlag üdvözölték az intézkedést, mert az állam nem akadályozza a továbbiakban azok munkáját, akik segíthetnének a bajba jutottakon.

Kiss Sándor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.