A szíriai civilek elleni támadások beszüntetésére szólít fel az EVT

2018. március 02., péntek

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) a február 26-i nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki a civileket érő súlyosbodó katonai csapások miatt a szíriai Kelet-Gútában. Több mint 550 ember, köztük 130 gyerek, továbbá nők és idős emberek vesztették életüket és legalább 2500-an sebesültek meg a február 18. óta tartó bombázások következtében.

„Az Egyházak Világtanácsa szomorúan és megdöbbenve szemléli ezeket az eseményeket, amik annak ellenére következnek be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által 2018. február 24-én egyhangúlag elfogadott határozat azonnali humanitárius tűzszünetre szólította fel a feleket” – olvasható a nyilatkozatban. „Nem csak morális és etikai szempontokból elfogadhatatlan és elítélendő, mert ellentétes minden normával és értékkel, de súlyosan megsérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi humanitárius jogot is a szíriai hadsereg civil lakosságot sújtó katonai offenzívája, amely ellehetetleníti a humanitárius segélyek eljutását az immár legalább öt éve ostrom alatt álló övezetbe.”

Az EVT korábban is minden esetben elítélte a konfliktus valamennyi résztvevőjének civil lakósság ellen irányult támadásait, így a szervezet most is felszólította az ENSZ BT-t, különösen is azon országok vezetőit, amelyeknek közvetlen befolyásuk van a felekre, hogy azonnali hatállyal vessenek véget a Kelet-Gútában, Afrinban és más ostrom alatt álló régiókban zajló tragikus eseményeknek.

„Együttérzésünkről biztosítjuk és imádságban hordozunk minden embert Szíriában, akinek a háborútól és az erőszaktól, az igazságtalanságtól és az elnyomástól szenvednek, és akikről a nemzetközi közösség elfelejtkezett” – áll a nyilatkozatban. „Kérjük Istent, hogy enyhítse azok fájdalmát, akik szeretteiket vesztették el. Szolidaritásunkat fejezzük ki a sokat szenvedett szíriai néppel és reméljük, hogy a szabadság és az emberi méltóság iránti törekvéseik végre beteljesülnek azzal, hogy véget vetünk ennek az abszurd háborúnak és megpróbáljuk a konfliktust politikai úton rendezni, az ENSZ vezetésével, összhangban a BT releváns határozataival.”

„A világnak biztosítania kell azt, hogy a szíriai nép ne szenvedjen tovább az ehhez hasonló háborús cselekményektől és embertelen körülményektől. Ami sok az sok!” – hangsúlyozta Olav Fykse Tveit, az EVT főtitkára.

II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája nyílt levélben kritizálta az EVT nyilatkozatát, amelyben politikai elfogultságot, illetve az objektivitás és tényszerűség hiányát emlegetve. A pátriárka egyben kiemelte, hogy a nemzetközi közösségnek szembe kell néznie a szisztematikus terrorizmussal, ami Szíriát sújtja. A szír egyházvezető Olav Fykse Tveit EVT főtitkárhoz címzett levelében elismerte a Kelet-Gúta civil lakossága elleni kormányzati támadás súlyosságát, de egyben arra is emlékeztetett, hogy a nyilatkozat nem említi annak a többszáz civilnek a vértanúságát, akik a Kelet-Gútából indított rakéták áldozatául estek. „A nyilatkozat nyilvánvalóan a szíriai, és különösen is a damaszkuszi eseményekkel szembeni elfogult álláspontot tükrözi" – fogalmazott a pártiárka, kiemelve, hogy a szíriai egyházak mindig is Szíria teljes lakosságát szolgálták és a jövőben is ehhez ragaszkodnak. Záró soraiban II. Efrém reménységét fejezte ki, hogy a Szíria elleni igazságtalan háború hamarosan véget ér, helyreáll a biztonság és stabilitás, és a szírek újjáépíthetik hazájukat és gyermekeik jövőjét.

Külügyi Iroda

Fordította: Tamási Richárd

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.