A Sárga Rózsától Betlehem csillagáig

2012. szeptember 07., péntek

Illés Lajos zenészt, zeneszerzőt, gyülekezete csak Kossuth-díjas kántornak nevezte. A legendás Illés együttes alapítója idén lenne hetven éves. Ebből az alkalomból nagyszabású koncerttel emlékeznek rá a Papp László Budapest Sportarénában szeptember 22-én.

A részletekről, szervezséről élőzenés sajtótájékoztató keretében beszélgetettek szeptember 5-én a MOM Kulturális Központban. A műsorvezető Gundel Takács Gábor volt. „Ünnepelni jöttünk és bulizni, kezdte felvezetőjét a riporter, majd bemutatta az Illés család tagjait: Makkai Lillát, Illés Dávidot, Áront és Bencét.

Illés Dávid, Gundel Takács Gábor és Makkai Lilla

Makkai Lilla, nyugalmazott református lelkipásztor beszédében kiemelte, hogy a koncert műsorát igyekeztek úgy összeállítani, hogy Illés Lajos élete, lelke, hitvallása elevenedjen fel. A program több mint négy évtizeden átívelő életművet ölel fel, a Sárga Rózsától Betlehem csillagáig. „Szeretnénk, ha nemcsak hangjegyek, nemcsak buli lenne, hanem kiderülne az is, hogyan érkezett meg Illés Lajos a református kántori életbe" – mondta a lelkésznő, aki később, kérdésünkre válaszolva, azt is elárulta, hogy férje munkásságából éppen a kántorkodásával egyidőben született művei állnak igazán közel a szívéhez. Ezek az utolsó húsz-huszonkét évének darabjai, mind akkor íródtak, amikor közösen szolgáltak a gyülekezetekben. „Ezzel – tette hozzá –, nem tagadom meg azokat a csodálatos slágereket sem, amiket az 1960-as években írt Koncz Zsuzsának, az Illés együttes mindhárom formációjának, és filmzenéiről, musicaljeiről még további szerzeményei sokaságáról sem feledkezem meg."

Emlékek és titkok

Gundel Takács Gábor külön köszöntötte a közönség soriban Varga Miklóst, Bergendy Istvánt, Homonyik Sándort, Tolcsvay Bélát, Kocsis Tibort, Szabó Elődöt, Szvorák Katit, Janicsák Vecát, Bolyki Andrást és Lászlót, a Bolyki Brothers tagjait, Benkó Sándort, valamint Kalapács Józsefet. Ők valamennyien fellépnek majd az emlékkoncerten. További előadók lesznek: Malek Andrea, Szakcsi Lakatos Béla, Filep Anita, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és az A'la carte. Ezt követően a Role zenekar adott ízelítőt a Sportarénában várható hangulatból. Korosztályra való tekintet nélkül, nagyszülőtől az unokáig, mindenki verte lábával a taktust. Ahogy szólt a bevezető, tényleg ünnepelni jöttünk és bulizni.

A sajtótájékoztatón az ugyan titok maradt, ki mit fog majd énekelni huszonkettedikén, de megtudhattunk néhány érdekességet. Fény derült arra, hogy az Illés család mindig nehezen viselte a koncertek megpróbáltatásait, nem tudtak igazán közönségként részt venni rajta. Folyamatosan izgultak, sokszor a színfalak mögött, a családfő szereplései alatt. Illés Áron egy kivételt említett, amikor Kunhegyesen egy templomi koncerten ő is résztvevőként tudta hallgatni apja munkáit. Illés Dávid, református esperes azt elevenítette fel, hogy édesapjának a komponálás volt a lényeges, az, hogyan születik meg a zene. Nem a fellépések álltak élete középpontjában.

A legkisebb fiú, Illés Bence már kíváncsi várakozásáról szólt. Vajon hogyan fognak életre kelni az ő kortársaitól egy másik generáció dalai. A kérdésre Kocsis Tibor énekes, szintén a harmincas korosztály tagja adta meg a választ. Az emlékkoncertre készülő próbák tapasztalatával a háta mögött úgy érzi, meg kell találni az arany középutat. Nem szabad túlmodernizálni a számokat, de nem is maradhat meg teljesen az eredeti előadásmód. Varga Miklós arra tért ki, hogy amíg nem találkozott Illés Lajossal, addig ő csak egy énekes volt, de a Magyar Ének, a Cantus Hungaricus és a Velünk az Isten tanulása közben vált zenésszé. Benkó Sándor azt tartotta fontosnak a nagyszerű zenész munkásságából, hogy a magyar nyelvben is nagyot, irodalmit hozott létre. Emellett azt az alázatot hangsúlyozta, ahogy a zenével és a társművészetekkel bánt. Bolyki László azt emelte ki, hogy Illés Lajos szimbolikus világot alkotott, szövegei túlnőve saját magukon, mögöttes értelemmel bírnak mind a mai napig.

Szöveg: Kováts Annamária, Kép: Sereg Krisztián

Illés Lajos és egyházi művei

 

Illés Lajos a rendszerváltozás küszöbén vállalt felesége mellett kántori szolgálatot református gyülekezetekben. Az itt kapott lelki élmények ihlették azt a gondolatot, hogy a megújuló egyházi élet fiataljainak ír egy református istentiszteletet, egyben hitvallásként is az igényes muzsikára és új lelkiségre ébredő ifjúság számára. 1991-ben mutatták be a Veled uram című művét. Legtovább Kisorosziban szolgált, ahol számos nagyszabású, szintén vallásos, nemzeti ihletésű szerzeménye született: Magyar ének - Cantus Hungaricus, Betlehem csillaga stb... 2003-ban a Magyar Te Deum zsoltáros hangú muzsikájával köszöntötte a Kisoroszi református templom 200 éves fennállását, Két évvel később a Karácsonyi Te Deum-mal ünnepelte Jézus születését, majd betegsége miatt befejezetlen gondolat és szándék maradt a Pünkösdi Te Deum. 2007 január 29-én hunyt el.

Illés Lajos emlékkoncert – A Sárga Rózsától Betlehem csillagáig! 2012. szeptember 22. 19 óra, Budapest, Papp László Sportaréna, Belépőjegyek: 5900-13900 Ft

A koncertre a belépés gyülekeztek számára 15%-ps kedvezménnyel lehetséges, csoportos (10 főtől) jegyigénylés esetén. Kérik, a jegyigénylést az iroda@illeslajos.hu elektronikus címre továbbítsák és tüntetessék fel azt a ticketexpress irodát, ahol átvenni kívánják a jegyeket. A jegyirodák címe megtalálható a www.illeslajos.hu és/vagy a ticketexpress.hu honlapon.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.