A roma integráció európai kihívás

2013. október 04., péntek

Október első hetében német politikusokból álló delegáció látogat Magyarországra és Szerbiába, a régió cigányok közötti munkájának jobb megismerése céljából.

Észak-Rajna-Vesztfália egyházi tartományi politikai képviselői azért érkeznek Magyarországra és Szerbiába, hogy szűk egyhetes tanulmányútjuk során Európa ezen részéből tapasztalatokat szerezzenek a roma integráció témájában. A Vesztfáliai Protestáns Egyház által szervezett utazás magyarországi programjai az MRE és a Magyarországi Evangélikus Egyház közreműködésével valósulnak meg. A program részeként kiscsoportokban tesznek látogatásokat a német politikusok. A hazai helyszínek között szerepel Sárospatak, Vilmány és Göncruszka.

Az említett német tartomány különösen is érintett a roma integráció kérdésben, hiszen az Európai Unió 2007-es bővítése több német várost (például Dortmund, Münster, Essen és Duisburg) is új típusú kihívás elé állított, tekintve a nagyszámú roma bevándorlást.

Magyarország 2011. évi EU-s elnöksége idején ismét nagyobb hangsúly került a roma kérdésre Európában. A német egyházi sajtó szerint a magyarországi protestáns egyházaknak sokéves tapasztalatuk van a cigánymisszió területén. A Rajnai Egyházzal kötött partnerkapcsolat pedig lehetőséget biztosít arra, hogy közvetlenül is betekintést nyerjenek német vendégeink különböző egyházi szervezésű roma-projektekbe.

„A romák integrációja európai kihívás"- állítja Ulrich Möller, a Vesztfáliai Egyház ökumenikus és külügyi kapcsolatokért felelős irodavezetője, egyben a Magyarországra látogató delegáció vezetője. Albert Henz, a Vesztfáliai Egyház zsinatának alelnöke szerint sokat adhat ez az utazás a tartományi parlament képviselőinek abban, hogy hogyan is lehet kezelni a roma kérdés kapcsán felmerülő különbségeket és esetleges feszültségeket.

A csoport tagjai olyan szociáldemokrata (SPD), liberális (FDP), Zöld és Kalózpárti politikusok, akik egyben a tartományi parlament Társadalmi integrációért felelős Bizottságának is tagjai. Tanulmányi útjuk során az egyházak mellett a német nagykövettel, helyi önkormányzatok vezetőivel és Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárral is tanácskoznak.

Erdélyi Diána/Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.