A REV Európa levele az Európai Parlament elnökéhez

2015. október 07., szerda

A Református Egyházak Világközösségének vezetőtestülete - szeptemberi zágrábi ülésén hozott döntésének megfelelően – levélben fordult Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez.

A szeptember 12-én kelt levelet Alexander Horsburgh, a régió főtitkára osztotta meg a tagegyházakkal, arra kérve őket, hogy saját országukban minden tőlük telhetőt tegyenek a menekültek emberi méltóságának tiszteletben tartására.

„A Református Egyházak Világközössége európai területi bizottsága nevében írunk Önnek azzal a kéréssel, hogy tegyen lépéseket az Európában menedéket kereső menekültek emberi jogainak védelmében.

Évek óta foglalkozunk a menekültek, a migránsok és a menedékkérők helyzetével, és sok esetben támogattunk olyan tagegyházakat, amelyek különösen aktívak ezen a területen. Mélységesen megindított minket azon menekültek helyzete, akik az utóbbi néhány hónapban, és az elmúlt években érkeztek kontinensünkre, különös tekintettel azokra, akik a Szíriában zajló háború elől menekültek ide. Megrázott minket minden történet és kép, amely partra vetett holttestekről tudósított Törökországban, Görögországban, Olaszországban és más, Földközi-tenger menti államokban. Alázatot és inspirációt merítettünk szános egyház, köztük református tagegyházaink tevékenységéből, mindabból, amit az egyházak vezetői és tagjai tettek azért, hogy befogadják és alapvető szükségleteik ellátásban segítsék az Európába érkezetteket.

Csalódottsággal tölt el minket, hogy az Európai Unió államai évek óta nem mutatnak hajlandóságot az együttműködésre, ehelyett csupán a Földközi-tenger menti országok egyéni problémájaként tekintenek a helyzetre. Aggodalommal tölt el minket, ahogy egyes politikai vezetők napjainkban is a menekültekhez viszonyulnak, akiknek tettei nem a befogadásról szólnak és nyelvezetükben nem az emberség tükröződik.

Ezért levélben fordulunk Önhöz, az Európai Parlament elnökéhez azzal a kérdéssel, hogy vesse latba minden befolyását annak érdekében, hogy a reményt keresve hozzánk érkező menekülteket emberségesen, együttérzően, és méltóságukat mindenkor tiszteletben tartva kezeljék, és hogy ebben a válságban kerüljenek háttérbe a politikai ideológiák és az egyes országok önérdeke. Arra kérjük, hogy sürgesse az Európai Unió tagállamait, hogy működjenek együtt a most érkezett menekültek ellátásában éppúgy, mint az egységes és emberséges politikai irányvonalak kialakításában a menekültek és menedékkérők befogadására.

Hálásan nyugtáztuk, hogy az Európai Parlament már korábban is arra ösztönözte a tagállamokat, hogy tegyenek meg mindent tőlük telhetőt a menekültekért, mind Európában, mind az olyan, kontinensen kívüli országokkal együttműködve, amelyek a menedékkérők okozta kihívásokkal szembesülnek.

Biztosítjuk arról, hogy Európa egyházai készen állnak segíteni azoknak, akik a kontinensünkre érkeznek. Sokan közülünk, például Görögországban, Olaszországban és Magyarországon, az elsők között fogadták és nyújtottak segítséget a menekülteknek. Mások, észak- és nyugat-európai országokból szintén komoly lépéseket tettek a menekültek befogadásáért. Pénzzel és eszközökkel támogatják azokat az országokat, ahol a menekültek Európa területére lépnek, és többen határozott állásfoglalással fordultak saját kormányuk felé."

A REV európai régiójának elnöke, Jan-Gerd Heetderks holland lelkész által jegyzett levél egyben találkozót is kezdeményez az Európai Parlament elnökével, amelyen a menekültügyben elkötelezett tagegyházak vezetői is meghívást kapnak majd.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.