A pünkösdi csoda folytatódik

2014. október 01., szerda

„Ahogy a reformátorok, Kálvin János és Luther Márton is vallották: naponta meg kell vívnunk azzal, hogy az élő, szabadító Istent vagy különböző bálványokat, istenpótlékokat szolgálunk" – mondta Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, az Ökumenikus Tanács alelnöke az Október a Reformáció Hónapja rendezvénysorozat zenés nyitó istentiszteletén, október 1-én a Kálvin téri református templomban.

Az „Áldjad én lelkem a dicsőség királyát" kezdetű dicsérettel hívták be az október elsején a budapesti Kálvin téri református templom elé sereglett tömeget, akik addig térzenét hallgathattak. A Kálvin téri gyülekezet presbitériumának köszöntése után Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanács (MEÖT) főtitkára ismertette az ünnepi istentisztelet liturgiáját.

Elsőként a pünkösdi egyház kórusa, Schméll Ágnes vezényletével angol és magyar nyelvű spirituálékat énekelt. „Éjjel-nappal angyal szeme vigyáz rám" – hangzott a friss zene. Ezután metodista részről a miskolci Esterházy kórus zeneszámai következtek, vezényelt Szuhánszki Tamás és Szuhánszkiné Ladócsy Erzsébet, fuvolán közreműködött Szuhánszki Hanna. Joseph Haydn „Téged az üdv és hála megillet" és August Eduard Grell „Kegyelmed végtelen, Uram" című dalát hallhatta a közönség.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Énekkara és Liturgikus Ének Szemináriuma – Finta Gergely vezényletével – többek között a Ráday Graduából énekelt. A „Jöjj Szentlélek Isten" pünkösdi szekvenciát a gyülekezet közösen énekelte igehirdetés előtti fohászként. Az istentisztelet során több közös éneket együtt énekelt a zsúfolásig megtelt templom közössége.

Vagy-vagy

„A reformáció nem más, mint a pünkösdi csoda folytatása" – kezdte Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, az Ökumenikus Tanács alelnöke prédikációját. „Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk" – osztotta meg a közönséggel az Október a Reformáció Hónapja programsorozat mottóját Józsué könyvéből (24,15). „Választanunk kell, hogy kit szolgálunk. Az élő, szabadító Istent vagy különböző bálványokat, istenpótlékokat" – jelentette ki az evangélikus elnök-püspök. „Nincs olyan, hogy 'és', csak 'vagy-vagy' létezik. Vagy az Isten, vagy az Isten ellenfele, a Sátán" – húzta alá.

Gáncs Péter prédikációjában kifejtette, hogy „ahogy a reformátorok, Kálvin János és Luther Márton is vallották, hogy naponta meg kell vívnunk azzal, hogy kit szolgálunk. A reformáció vívmánya ez, hogy felfedezte: az embernek lelkében minden nap meg kell vívnia ezt". Felhívta a gyülekezet figyelmét Józsué történetére. Józsuét nem érdekelte, hogy mit szólnak döntéséhez mások, de pontosan tudta, hogy döntése a környezetére is kihat. Ez is a reformáció újdonsága: mivel Luthernek családja lett, ő is átélte, hogy döntése környezetére is hatással van. Végül felolvasta, hogyan döntött Józsué népe. „És hogyan döntünk mi? Hogyan dönt ma Magyarország népe?" – tette fel végül a kérdést.

Ezután Erlebach Allelujáját énekelte repertoárjában elsőként a Budapest-Pozsonyi úti Református Egyházközség Hálaadás kórusa, Berkesi Boglárka vezényletével. Az ünnepi esemény utolsó fellépője a Budapest-József utcai Baptista Énekkar volt, akik Oláh Gábor vezetésével nyújtottak maradandó élményt.

A liturgiában részt vettek a református, evangélikus, baptista, metodista és pünkösdi egyház egy-egy főpásztora, akik imáikat mondták el. Többek között Steinbach József református püspök és Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke imádkozott.

Az alkalom előtt a Bocskai I. Oktatási Központ Egressy Béni Zeneiskola Fúvózenekara játszott Péntek János vezetésével. Többek között elhangzott: Kálmán Imre: Ördöglovas Palotás, Pavel Stanek: Szent Tamás-korál.

reformatus.hu
Fotó: Varga Gábor Vargosz 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.