A pápa és az izraeli elnök találkozója

2010. szeptember 03., péntek

altA Castel Gandolfo-i Apostoli Palotában XVI. Benedek csütörtökön délelőtt 11 órakor fogadta Simon Peres izraeli elnököt. Megbeszélésük angol nyelven negyven percig tartott.  Peres ezüst menórát, hétágú gyertytartót ajándékozott az egyházfőnek, aki ezt egy értékes érmével viszonozta. 

Az izraeli államfő ezt követően találkozott Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral és Dominique Mamberti érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával. A szívélyes hangvételű megbeszéléseken felidézték a pápa 2009-es szentföldi látogatását. Az izraeli-palesztin közvetlen kapcsolatok felvételét illetően, amely csütörtökön kezdődött meg Washingtonban, a felek annak a reményüknek adtak hangot, hogy ez hozzásegít a két nép legitim törekvéseit tiszteletben tartó egyezmény eléréséhez, elhozza a tartós békét a Szentföldre és az egész régióba. Elítélték az erőszak minden formáját és hangsúlyozták annak szükségességét, hogy a terület minden népe számára biztosítsanak jobb életkörülményeket. Utaltak továbbá a vallásközi párbeszédre és áttekintették a nemzetközi helyzetet. A megbeszélések lehetővé tették, hogy megvizsgálják az Izrael állam és a Szentszék közötti kapcsolatokat, valamint az állami hatóságok és a helyi katolikus közösségek viszonyát. Erre vonatkozóan megállapították a katolikusok szentföldi jelenlétének sajátos jelentőségét és hozzájárulásukat a társadalom javához a katolikus iskolákon keresztül is. Végül figyelembe vették a kétoldalú munkabizottság által elért eredményeket. A testület évek óta dolgozik a gazdasági kérdésekre vonatkozó egyezmény kidolgozásán. A felek annak a reményüknek adtak hangot, hogy hamarosan elérik ennek lezárását. (RV-de – hu – 2010-09-03- dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.