A Német Református Szövetség Közgyűlése Emden-ben

2011. október 18., kedd

A kétévente ülésező közgyűlés idén szeptember 29. és október 1. között találkozott. Peter Bukowski immár 21 éve áll a szövetség élén, amely a reformátusokat egész Németországban képviseli. Beszámolójában hagyományosan megjelölt bizonyos perspektívákat – társadalmi igazságosság, vallások közötti párbeszéd, a hittudomány továbbfejlesztése –, amelyek mentén az elkövetkező években munkálkodni fog a szövetség.

Bukowski mindenek előtt megemlítette, hogy 2010-ben megalakult a református egyházak új világközössége az egyesült államokbeli Grand Rapids-ban.
Ami a kilátásokat illeti, a társadalmi igazságosságot jelölte meg Bukowski az egyház számára sürgető témaként. A református szövetség foglalkozott már ilyen jellegű kérdésekkel: nyolc éve határozták el, hogy csatlakoznak a globalizációt kritizáló „Attac” mozgalomhoz. Akkoriban ezt a döntést derültség és kritika fogadta. Ma azonban Angela Merkel, szövetségi kancellár asszony éppen ahhoz a pénzügyi tranzakciós adó bevezetéséhez keres támogatókat, amelyet a mozgalom mindig is követelt.
A társadalmi igazságosság mellett a vallások közötti párbeszéd is kiemelt kérdés, így a Szövetségnek Bukowski szerint foglalkoznia kell többek között a reformátusoknak az iszlámhoz és más vallásokhoz való hozzáállásával. A gyülekezetekből is egyre több ilyen jellegű kérdés érkezik, valamint teológiai szempontból sem elhanyagolható szempont, hogy mekkora kihívást jelent a vallások közötti nézeteltérés. Létre kell hozni a „régiók teológiáját”, amely a közös vonásokkal és a szükséges elhatárolásokkal foglalkozna.

Díjak

A református szövetség 2009-ben hagyományteremtő céllal írta ki először a pályázatot a Kálvin János díjra. A díj elnyerésének feltétele a kiemelkedő teológiai szemináriumi munka, ezen kívül az egyetemi munka értékelésének is minimum jónak kell lennie.
2011-ben öt munka érkezett, amely szám kevésnek tűnhet, azonban mindegyik benyújtott munka átlagon felüliként értékelhető. A szövetség által felkért szakértők – Michael Weinrich és Georg Plasger professzorok – hosszas mérlegelés után jutottak döntésre, hogy kinek adják az első és második díjat. A díjak elnyerése pénzjutalommal is járt, az első helyezett Daniel Kunz („Gesetz und gute Werke im Heidelberger Katechismus. Ein Versuch zu ihrer Einordnung zwischen Luthertum, Philippismus und Calvinismus”) 1000 euró, míg a második Magnus Löfflmann („Compescat te Deus, Satan! - Calvin und Castellio 1540-1544”) 500 euró jutalomban részesült.

Világközösségi vasárnap

Október első vasárnapját jelölte ki a Református Egyházak Világközössége világközösségi vasárnapként. Dr. Setri Nyomi, a REV főtitkára arra emlékeztette az istentiszteletre összegyűlteket, hogy ezen a vasárnapon az úrvacsorát mint a világközösség családi ünnepét kell ünnepelni. Olyan Isten ünnepléséről van itt szó, aki az emberekkel együtt szenvedett és mellettük áll az élet bizonytalanságaiban.

Fordította: Somosfalvi Orsolya

Bővebb információ: www.reformiert-info.de
Képgaléria a Német Református Közgyűlésről itt található

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.