A megújulás szolgálatában

2016. május 06., péntek

Az Ökogyülekezeti Mozgalom júniusi „Egy házunk van" című gyakorlati teremtésvédelmi konferenciájának a debreceni Megújuló Energiapark ad otthont.

A Megújuló Energiapark alapkoncepciója a megismertetés, a bemutatás, a kutatás és a fejlődés elősegítése, mely elgondolások szorosan összefüggenek az „Egy házunk van" konferencia célkitűzéseivel is. A konferencia gyakorlati alapjait a helyszín biztosítja majd.
Az üzemeltető legfőbb célja ugyanis, hogy bárki találkozhasson a fenntartható fejlődést támogató technológiákkal és tájékozottabbá válhasson ezen a területen. A komplexum 2013-mas megnyitása óta még mindig egyedülállónak számít Debrecenben és környékén, a mai napig kizárólag megújuló energiát hasznosítva üzemel, energiamérlege pedig pozitív.

A park eszközeinek, technológiáinak és eredményeinek értékelésében részt vesznek a Debreceni Egyetem kutatói, akik mellett a park dolgozói is fontos feladatuknak tartják a fiatalabb korosztály tájékoztatását az energia felhasználásáról. 2015 őszén már az egyházat bevonva tartottak itt tájékoztató napot, ahol olyan fejlesztéseket mutattak be, amelyeket gyülekezetek is hasznosíthatnak. Ezt követően 2016. március 11-én és 12-én szakmai konferenciát és versenyt rendeztek, melyen neves előadók, doktoranduszok vettek részt és mutatták be ötleteiket.

A Megújuló Energiaparkban természetes működésük közben tekinthetők meg napelemek és egy városklíma-kutatáshoz használt meteorológiai állomás. Ezek mellett a geotermikus energia felhasználására már megkezdődött egy aquapóniás rendszer kiépítése.

A komplexum legérdekesebb része a betonszerkezetű épület, melynek falai szalmabálából épültek. Fűtési és hűtési rendszere összetett, napkollektorok mellett hőszivattyúk és egy vízteres cserépkályha segít a kellemes hőmérséklet fenntartásában. A nyári forróságban klíma helyett fan coil-okkal tartják hűvösen az épületet.

Az „Egy házunk van" konferencia fontos pillére a megújuló energiaforrások felhasználhatósága és szerepe, mely könnyen válhat a mindennapok részévé. Az Energiaparkban a fenntartható fejlődést szolgáló, egyelőre kevéssé elterjedt eszközökkel minden résztvevő találkozhat júniusban. Részletek a konferencia weboldalán.

Ökogyülekezet.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.