A Magyar Örökség Díj református kitüntetettjei

2012. december 19., szerda

Elismerésben részesült mások mellett a Református Énekek hangversenysorozatot és a Református Zenei Fesztiválokat szervező Böszörményi Gergely és Czine Mihály irodalomtörténész, volt dunamelléki főgondnok.

Böszörményi Gergely – akinek hitet és kultúrát megőrző tevékenységét díjazták – a Periferic Records kiadó igazgatójaként 2002 óta rendezi meg minden évben a Református Énekek hangversenyt többek között azzal a céllal, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában koncertfelvétel készüljön, amelyet CD- és újabban DVD-formában is megjelentet. 2004-től a Református Zenei Fesztiválok szervezője, amelyre 2013. május 24-26. között immár tízedik alkalommal kerül majd sor.  „Böszörményi Gergely megtanított minket arra, hogy újra szeressük zsoltárainkat, s hogy a legszebb dolog a dicsőség énekeit együtt zengeni" – fogalmaz laudációjában Szabó István dunamelléki püspök.

Czine Mihály (1929–1999) – akinek irodalomtudósi és pedagógusi életművét ismerték el – a rendszerváltás után megtartott első tisztújítás során lett 1990-től 1996-ig a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka, majd a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi alelnöke. Irodalomtörténészi munkásságának középpontjában Ady Endre, Móricz Zsigmond és a népi írók pályája állt. A tiltásokkal is dacolva ő foglalkozott először Magyarországon a határon túli magyar irodalommal. „Czine Mihály az ország és az elcsatolt területek magyar íróit látogatva vagy otthonában vendégül látva, könyvtárakat, iskolákat és művelődési házakat járva a rendszer kulturális politikájával, erkölcsi, esztétikai ítéleteivel szemben építette a másik Magyarországot. Azon kevesek közül való volt, akikben akkor maga a magyarság érezhette megbecsülve magát. Önálló magyar kulturális politika terhét vette a vállára és vitte életútján végig, rendületlenül" – méltatja a kitüntetettet Bíró Zoltán irodalomtörténész.

A Magyar Örökség és Európa Egyesület elismeréseit szombaton adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületéében.

Reformatus.hu, MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.