A küldetés és az egység eltérő, mégis elválaszthatatlan

2012. június 13., szerda

„Mind a misszió, mind az egység Istentől ered, és erejük és céljuk Istenben van. A misszió az Isten által adott egységet fejezi ki, az egység pedig hitelessé teszi a missziót." Ez áll az Európai Egyházak Konferenciája Egyházak Párbeszédben Bizottságának a finnországi Turkuban szervezett, Misszió és egység elnevezésű konferencia záródokumentumában.

A konzultáción az összes fontosabb egyházi hagyományt képviselő résztvevő hangsúlyozta, hogy az Egyház csak akkor hirdetheti hitelesen az embereknek Istennel és egymással való megbékélését, ha a megbékélést a saját életében láthatóvá teszi. Az Egyház az új teremtés egységének jele, eszköze, ízelítője. Ha azonban a keresztények megosztottak, az Egyház egységének lényegi természete megbomlik. Ezért mind a misszió, mind az egység magába foglalja a hit és a keresztény élet iránti komoly elköteleződést, valamint különleges törekvést annak a közösségnek a fenntartása iránt, amely Isten ajándéka az ő népe részére.

A konzultáció résztvevői - tudatában az egyházak misszióval és egységgel kapcsolatban elvégzendő teológiai munka hosszú láncolatának - olyan további munkaterületeket azonosítottak, ahol az Európai Egyházak Konferenciájának (EEK) mélyebb teológia tanulmány céljára programot kellene ajánlania. Ez magában foglalja a hitben való egység tartalmát, illetve azt, hogy vajon az Egyház egysége és küldetése szükségessé teszi-e a szolgálatnak olyan különleges formáit, mint például a püspöki kormányzat?

A Misszió és Egység elnevezésű konzultációt az EEK Egyházak Párbeszédben Bizottságának a finnországi Turkuban tartott éves ülésével összefüggésben szervezték, ahol a finnországi evangélikus és ortodox egyházak voltak a házigazdák. A konzultáción a Magyar Református Egyház püspöke, dr. Szabó István is részt vett, mint az Egyházak Párbeszédben bizottság tagja.

A konzultáción született dokumentum teljes szövege ide kattintva elérhető el.

Az Európai Egyházak Konferenciája (EEK) Európa valamennyi országából 120 orthodox, protestáns, anglikán, és katolikus egyház, továbbá 40 társult szervezet közössége. Az EEK 1959-ben alapult. Genfben, Brüsszelben és Strasburgban vannak irodái.

Fordította: Horváth Zsófia

Forrás: ceceurope

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.