A HEKS bepereli a svájci államot

2014. február 21., péntek

Egy menekült afgán család érdekében emelt szót a Svájci Református Egyházak Segélyszervezete.

A Svájci Református Egyházak Segélyszervezete (HEKS) fellépett a strassburgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (ECHR), egy olyan kisgyermekes, menekült afgán családért, akiket a bevándorlásért felelős szövetségi hivatal (BFM-Bundesamtes für Migration) döntése értelmében Olaszországba kellett volna visszatoloncolni. Az esedékes határozat precedensértékű lehet a későbbiekben felmerülő kitoloncolások gyakorlatában.

Az ECHR arról fog dönteni, hogy a családnak van-e lehetősége arra, hogy a Dublini-eljárás keretében visszamenjenek Olaszországba. Február 13-án került sor az ügy megtárgyalására a strassburgi Nagykamara előtt, amelyen az ügyet a HEKS jogtanácsosa, a menekültekkel foglalkozó jogi segélyszervezet (SAJE- Service d'Aide Juridique aux Exilé-e-s-) képviselt.

Az olasz menekültrendszer állapota aggasztó. Évek óta híján vannak a megfelelő elhelyezésnek: 8000 állami férőhely áll 64000 számon tartott menekült és több tízezer menedékkereső rendelkezésére. A jelenlegi központokban borzalmas higiéniai viszonyok uralkodnak és jelentős biztonsági problémák vannak. Ezért aggódik a HEKS, hogy a családnak az Olaszországba történő visszautazás után emberhez méltatlan körülmények között kellene élnie és a gyerekek érdekei is komoly veszélyben forognának.

Ezenkívül Strassburg arról fog dönteni, hogy a svájci hatóságok az esetről megfelelő tájékoztatást adtak-e és hogy az adott körülmények között a családnak lehetősége volt-e hatályos panaszt tenni. Ugyanis őket csak felszínesen kérdezték ki és csupán egy belépést megtagadó határozatot kaptak, amely szabványszerű szövegrészekből állt. Az esetnek emberi jogi szempontból nagy jelentőséget tulajdonítottak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a panasztételt Straßburgban felvették a tárgyalandó ügyek listájára és továbbították a Nagykamarának. A HEKS az ECHR döntésére vár és reméli, hogy erre még ebben az évben sor kerül.

Külügyi Iroda
Forrás: Protestantnews
Fordította: Jónás Balázs

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.