A hangvilla Isten kezében

2014. június 10., kedd

„Te vagy a hangvilla Isten kezében!" Ezekkel a szavakkal köszöntötte 70. születésnapja alkalmából Berkesi Sándor, Liszt- és Károli-díjas karnagyot Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Az idén 275 éves Kollégiumi Kántus vezetője június 6-án ünnepelte 70. születésnapját. Ez alkalomból több mint háromszáz egykori és jelenlegi kántustag gyűlt össze a Debrecenben, hogy köszöntse Tanár urat, aki csaknem fél évszázada áll a Kántus élén. Az egykori tanítványok között szerepelt Szabó István püspök, ahogy Csomós József, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke és Balog Zoltán miniszter is, akik szintén személyesen köszöntötték Berkesi Sándort.

A születésnapi köszöntés délután fél háromkor kezdődött a Debreceni Református Kollégium udvarán, amit egy összkari próba követett a Díszteremben, majd istentisztelettel folytatódott a Nagytemplomban. Az alkalmon orgonajátékával szolgált Sárosi Dániel, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára és Süll Kinga, felvidéki egyházzenei igazgató, valamint egy Mendelssohn-duettel köszöntötte Berkesi Sándort Berkesi Boglárka és Mercs Angéla, akiket Csorba Gergő, a Nagytemplom kántora kísért zongorán.

Az istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke prédikált. Igehirdetésében kiemelte: „Ma is pünkösd van!" Mint mondta, pünkösdkör együtt voltak a tanítványok, együtt volt a sokfelől érkezett nép, ahogy ezen a napon is együtt vannak határon innen és túlról érkeztek tanítványok, hogy együtt ünnepeljenek Tanár úrral.

„A pünkösd együtt tartja az embereket, ahogy Tanár úr együtt tudja tartani nemcsak a négy szólamot, hanem diákokat és tanárokat, lelket és testet, hitet és kultúrát, és ezt az összetartást már több százan megtapasztalták az eltelt csaknem ötven év alatt!" – mondta Bölcskei Gusztáv.

Az igehirdetés után többen is köszöntötték a hetven éves karnagyot, így – többek között – a határon túli kórusok nevében György András, somorjai lelkipásztor, a Debreceni Református Kollégium nevében Fekete Károly, a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke. Levélben köszöntötte Berkesi Sándort Orbán Viktor miniszterelnök, aki megköszönte Tanár úrnak, hogy Kodály Zoltán tanítványaként a szép magyar beszédre és énekre, a magyar kultúra szeretetére nevel.

Csomós József a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, aki egykor a Kántus szertárosa, technikusa volt, köszöntőjében kiemelte: „Ez a 70 év arra tanított meg minket, hogy tudjuk igazán értékelni, azt a három szót, hogy Soli Deo Gloria!"

Az egykori kántustagok sorában a Debreceni Református Egyházmegye esperese, Vad Zsigmond is köszöntötte Berkesi Sándort, akinek hitét és humorát emelte ki. Mint mondta, Tanár úr a legnehezebb időkben is hittel tudott szólni és mindig tudott humorral is, ami sokat segített a diákoknak.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint Berkesi Sándor oázist teremtett a 70-es évek egyházpolitikai életében. Vezetésével mintegy harminc országban öregbült a Kántus és a Kollégium hírneve.

Berkesi Sándor 1944. június 6-án született. 1967-ben került a Kollégiumi Kántus élére, amelyet Maróthi György professzor alapított 275 évvel ezelőtt. Berkesi Sándor nevéhez nem csak a Kántus fűződik. Több határon inneni és túli énekkar köszönheti létrejöttét, megmaradását a misszionárius karnagynak, aki a születésnapja alkalmából rendezett nagytemplomi ünnepi istentiszteleten úgy vezethette a Kollégiumi Kántust, hogy abban az általa tanított legelső ('67-es) évfolyamtól a legutolsóig minden korosztály képviseltette magát.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.