A gyülekezeti cigánymissziót támogatnák

2014. január 13., hétfő

Tavaly szeptemberben írt alá együttműködési megállapodást Országprogram 2014–2016 címmel a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) a Magyarországi Református Egyházzal. A programban olyan gyülekezeti cigánymissziós kezdeményezések támogatására lehet pályázni, amelyek gyermekek és fiatalok felzárkóztatását, fejlesztését célozzák meg életkészséget fejlesztő vagy tanoda jellegű foglalkozásokkal. A részletekről Dienes Petrát, a projekt koordinátorát kérdeztük.

Miért pont a cigány gyermekek fejlesztését támogatja a HEKS?

A HEKS elsősorban fejlesztési projekteket támogat olyan területeken, országokban, ahol mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű embereket segíthetnek. A Magyarországi Református Egyházzal (MRE) megegyezve egyrészt a fogyatékkal élőket, valamint a cigányokat támogató kezdeményezéseket jelölték meg együttműködési területként, mert itt komoly szükség van a támogatásra.

Komoly szükségre komoly támogatás: pontosan kik és milyen összegekre pályázhatnak?

A pályázatban kizárólag az MRE gyülekezetei vehetnek részt. A program 2016-ig maximum tizenöt gyülekezetet tud támogatni. A három évre a már támogatott projektek mellett 58 000 000 forint áll rendelkezésre. A pályázatokat évente két határidővel, február 28-ig és július 31-ig lehet beküldeni. A HEKS az adott projekt megítélése alapján 1-3 évre köt szerződést, úgy hogy a három évnél rövidebb időre szerződött projektek szerződéses idejét a projekt fejlődésétől függően évente meghosszabbíthatja.

Mi a pályázat célja?

A pályázat a cigány gyermekek és fiatalok között zajló munkát szeretné támogatni. A most induló projektek életkészséget fejlesztő programokat és tanodatípusú tevékenységeket is tartalmaznak. Mindkét típusú program esetén az a cél, hogy legalább heti egy rendszeres programot tartson fenn az adott gyülekezet az esetleg már futó tevékenységeik – a hittan, kirándulások, játszóház, kézműves foglalkozás – mellett.

Léteznek már működő modellprojektek?

Göncruszkán 2004-ben indult a cigánymissziós projekt, amelyet többek között több országos civil szervezet "modell-program"-nak tekint. A HEKS 2012-től támogatja a göncruszkai és vilmányi programot. A pályázat kiírása előtt meghívásos alapon a cigánymissziós hálózat tagjai elindíthattak kisebb projekteket, amelyekre külön pályáztunk a HEKS-nél. Jelenleg a Somogy megyei Büssüben és Budapesten a Salétrom utcai gyülekezetben fut támogatott projekt. Büssü háromszáz lelkes, nyolcvan százalékban cigány közösség. A Magyaratádi Missziói Körzet egyik szórványaként Kálmán Csaba látja el egy éve a közösséget. Büssüben a lelkésszel együtt hárman járnak templomba, így a cigánymissziós munka a reformátusság jövőjét jelentheti a településen. Példás az együttműködés az önkormányzat és a református egyház között: az önkormányzat cigánysori tájházában, a régi istállóban kaptak helyet a programjaiknak, ezt újították fel HEKS-támogatással és hat cigány apuka kitartó önkéntes munkájával, hogy a gyerekeknek ne kelljen elutazni máshová közösségi programokért. Ott tartották már a Mikulás-ünnepséget is. Szép látni, hogy máris van gyümölcse a munkának. Józsefvárosban elsősorban az iskolai hittanosokat hívják hetente kétszer kézműveskedni, januártól terveznek tanoda típusú foglalkozást, valamint különféle tanfolyamokat is indítani – a sakktanfolyamuk már működik.

Dienes Petra az MRE-HEKS projektkoordinátora. Feladata, hogy se­gítséget nyújtson a pályázó gyülekezeteknek a tervezéstől a rendszeres beszámolókon át egészen a pályázatzárásig. A részletes pályázati kiírás a reformatus.hu-n érhető el.

Bagdán Zsuzsanna

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában

Az MRE-HEKS projektkoordinátori feladatokat 2014. március 1-étől Velkey Laura látja el. Elérhetőségei: tel.: +36 30/429-2813, e-mail: velkey.laura@reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.