A borász lelkiállapota kihat a bor minőségére is

2016. március 09., szerda

Negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpát-medencei református borászok és szőlészek fórumát, melynek Hajós és Császártöltés adott otthont március első hétvégéjén.

„Egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég" – ezzel a szlogennel hirdeti magát a Hajósi Pincefalu, ahol minden helyi családra jut egy borospince. Mi lehetne ideálisabb helyszín egy borász fórum számára, mint ez a település? Mielőtt azonban bemutatnám a kizárólag pincékből álló utcákat és a csapatot fogadó, és folyamatosan borral kínáló gazdákat, ismerkedjünk meg a szeretetszolgálat BORUM rendezvényével.

Református szőlészek és borászok találkoztak

A Szeretetszolgálat negyedik alkalommal szervezte meg a BORUM-ot, amely az Egyháztáji program részeként népszerű Kárpát-medencei rendezvénnyé nőtte ki magát. Az első fórumot Sárospatakon tartották, majd Mór és Bihardiószeg következett, idén pedig Császártöltés és a szomszédos település: Hajós adott otthont a találkozónak. A program elsődleges célja az, hogy a református szőlészek és borászok megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek, valamint közösen sajátítsanak el új ismereteket, illetve objektív kritikát kapjanak saját boraikról – tudtuk meg Kocsis Attilától, a BORUM ötletgazdájától és szervezőjétól. Idén is kapcsolódott borverseny a BORUM-hoz, ezúttal 61 italt neveztek. Három kategóriában indulhattak a borok: rozé, vörös és fehér. A kategóriák nyertesei egy évig használhatják a „Magyar Református Szeretetszolgálat Bora" megnevezést. A Vámosladányból érkező Kotasz Sándor rozéja, a zselizi Mészáros László vörösbora és a rendezvénynek otthont adó császártöltési Lakner Winery Borászat fehérbora nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

Kocsis Attila

A rendezvényt Papp Szabolcs nyitotta meg igei köszöntőjével, mely témájában harmonizált a fórummal. A helyi református lelkipásztor arról beszélt, amikor Ézsaiás siratta, hogy Jeruzsálem elpártolt Istentől és az erkölcsi romlás útjára lépett, mely még a bor minőségére is kihatott. Mint mondta „a borász lelkiállapota kihat a bor minőségére is". Takácsné Stalter Judit császártöltési polgármester bemutatta a rendezvénynek helyet adó két települést, melyek 300 éves közös múltra tekintenek vissza. A polgármester köszöntőjében kiemelte azt is, hogy büszkék a sváb hagyományaikra, azonban a múltból csak annyit visznek tovább, amennyi a jelenhez és a jövőhöz szükséges.

A szervező Magyar Református Szeretetszolgálat nevében Pál Sándor köszöntötte a résztvevőket. A kuratóriumi elnök a BORUM kapcsán fontosnak tartja az együttgondolkodást, a különböző borvidékek közös meglátogatását, a Szeretetszolgálat programjainak megismertetését, valamint a helyi borok és gasztronómia élvezetét. Pál Sándor visszaemlékezett a 2011-es jótékonysági akcióra, mely során Asztalos Zoltán tokaji borát ajánlotta fel karitatív célra, hogy a bevételből a borsodi árvízkárosultakhoz juthasson segítség, a borász felajánlása nyomán egymillió forint feletti támogatás jutott erre a célra. „Micsoda jó és jótékony hatásai vannak a bornak" – emlékezett az akció kapcsán, majd egy idézettel zárta beszédét: „a bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű, és az ételek között a legkellemesebb".

Császártöltés szőlő- és borkultúráját a Lakner Winery Borászat tulajdonosa, Lakner László mutatta be, majd Kovács Róbert keltette fel a jelenlévők érdeklődését az esti borkóstoló helyszíne, a Hajósi Pincefalu iránt. Mint mondta: ez a világ legnagyobb összefüggő pincefaluja. A Pincefaluban főként kistermelők borászkodnak, akiknek általában 300-500 liter boruk van. A település népszerűsítésének köszönhetően egyre több rendezvény van a községben, ennek eredményeként pedig folyamatosan újulnak meg a présházak, így kezdenek alkalmasabbá válni arra, hogy szervezett formában is látogathatóak lehessenek. A borász azzal zárta beszédét, hogy ez a borrégió a rozé igazi hazája, így meggyőződése, hogy oda kell figyelni az itteni borászokra. A soltvadkerti Frittmann Borászatot Frittmann István mutatta be a BORUM résztvevőinek.

Egy hemina bor

Nemcsak a szőlőtelepítés engedélyezési rendszerének aktuális változásairól számolt be Sztanev Bertalan, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője, hanem az Árpádföldi Református Egyházközség gondnokaként saját egyházi érintettségéről és a mértékletes borfogyasztásról is beszélt. A Bencésektől eredő hemina bormennyiséget is megismertette a BORUM résztvevőivel. A hemina nem egy meghatározott mennyiséget jelent, hanem annyi kortyot vagy poharat, amennyit nyugodt és tiszta lelkiismerettel elfogyaszthatunk. Mindenkinek megvan az a mennyiség, amely hozzátesz a személyiségéhez, de el nem vesz belőle, ennek a személyes mértékét kell megtalálni, ez a saját heminánk.

Azt mondják, a kulturált borfogyasztásban nincs kivetnivaló. A BORUM-on nem csak a borozás, de a kultúra is megjelent, hiszen a rendezvényen nyitották meg a fórumnak helyet adó pincében Kiss Ernő kiállítását, a Hajósi Barokk Kastélyban pedig a csoport érkezésekor nyitották meg Harmath István tárlatát. A méltánytalanul kevéssé ismert érseki palota, valamint ennek a kertje csodás látványt nyújtott a délutáni napsütésben.

A kastélylátogatás után a BORUM résztvevői Hajós kevésbé lakott, de annál népszerűbb része felé vették az irányt, meglátogatták a Pincefalut. Több kanyargós kis utca szeli egymást, melyben szabályosan sorakoznak egymás mellett a hajdanán azonos terv alapján készült pincék. Mára kicsit színesebb az utcakép, több pincét felújítottak, néhányat bővítettek, egybenyitottak. A csapat öt pincét látogatott meg, amelyekben az este folyamán elfogyaszthatták a saját heminányi bormennyiségüket.

Kőrösi-Gilicze Réka

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.