A siker titkát tanítják

2019. szeptember 15., vasárnap

Száz év alatt hatszorosára nőtt a fasori református oktatás: a most induló tanévet már külön, felújított épületekben kezdte a budapesti gyülekezet fenntartásában működő Csipkebokor óvoda és Julianna általános iskola. Most vasárnap ezért adott hálát a közösség.

„Amikor óvodába adjuk a gyermekünket, nem akarunk mást, csak hogy biztos helyen növekedjen, jó és igaz dolgokat tanuljon. Az iskolától viszont elvárjuk, hogy elindítsa az eredményesség útján” – a siker titkáról prédikált Bogárdi Szabó István püspök a szeptember 15-i hálaadó istentiszteleten a budapest-fasori református templomban. Az ószövetségi Uzzijjá király dicsőséggel teli, mégis bukással végződő uralkodásának története (2Krón 26) alapján foglalta össze a siker receptjét: „az Istent kell keresni és félni, azt kell tenni, amit helyesnek lát az Úr”.

Ugyanakkor ha elfelejtjük sikereink forrását, az könnyen felfuvalkodottá tehet minket – figyelmeztette a szülőket és a döntéshozókat a siker veszélyeire egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke. „Mégsem az a megoldás, hogy eltoljuk magunktól, hanem hogy a siker fölébe a boldogságot. Boldogok, akik az Istent keresik és félik, akik azt teszik, amit helyesnek lát az Úr” – mondta a dunamelléki püspök, arra kérve a szülőket és a pedagógusokat, hogy ezt tanítsák meg gyermekeknek, mégpedig úgy, hogy ők is e szerint a bölcsesség szerint élnek.

A Budapest-Fasori Református Egyházközségnek már száztizenegy évvel ezelőtti megalakulása óta fontos az oktatás, szinte egyszerre fogott templom és iskola építésébe – emlékeztetett az ünnepségen Somogyi Péter, a gyülekezet elnök-lelkésze. A templom mögötti egykori korcsolyapálya melegedőjét először tanoncotthonnak alakították át, később teológiai internátus működött az épületben, míg 1926-ban meg nem nyílt a gyülekezet általános iskolája, a Julianna. A kommunizmusban bezárt intézmény 1992-ben indulhatott újra egyházmegyei fenntartásban, 2004-ben kapta vissza a fasori egyházközség. A gyülekezetet látogató fiatal, kisgyermekes családok megszaporodása hívta életre a Csipkebokor óvoda ötletét, amely végül 2008 őszén indult el bérelt ingatlanban.

A fasori kollégium iránti növekvő bizalom miatt hamarosan mindkét intézmény kinőtte a rendelkezésére álló helyet, az elmúlt tíz évben a gyülekezet azon dolgozott, hogy megoldást találjanak a szűkössé vált oktatási helyszínek bővítésére. „Sok mindennel próbálkoztunk, de rendre siker nélkül, mert Isten jobbat gondolt számunkra" – adott hálát Somogyi Péter az azóta megvalósult terjeszkedésért. A magyar államtól kapott támogatás ugyanis lehetővé tette, hogy megvásárolják a szomszédos Rottenbiller utcai ingatlant, ahol a Julianna felső tagozata egy ideje már működött, valamint hogy a felszabaduló iskolaépületüket teljesen óvodává alakíthassák. Idén őszre elkészültek a munkálatok, szeptember másodikán mindkét helyszínen elkezdődött az oktatás – a Csipkebokor óvodában öt csoportban száztizenkét gyermekkel, a Julianna általános iskolában pedig nyolc évfolyamon háromszáztizenöt tanulóval. A megújult óvodaépület sószobával, a gyülekezet számára is nyitott közösségi terekkel bővült, az egyházközség udvarának egy részén pedig játszóteret alakítottak ki. 

„Apáink akárhányszor templomot emeltek, iskolát is építettek mellé. Tudták, hogy hit és tudás együtt tarthat meg minket” – Kövér László az iraki Moszul szír ortodox érsekétől idézve köszöntötte a Fasori Református Kollégium hálaadó istentiszteletet követő ünnepi közgyűlését. Az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a reformáció Magyarországon teret nyitott az anyanyelvi oktatásnak és a nemzeti öntudatra nevelésnek, egyben megköszönte a református oktatási intézmények pedagógusainak, hogy diákjaikat azóta is hűségesen felruházzák ezzel az „útravalóval”.

„Magyarország az elmúlt kilenc évben visszanyerte a jövőjét” – utalt a politikus arra, hogy az említett időszakban százhúsz új templom épült, háromszáz pedig megújult kormányzati támogatással, a most futó Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként pedig százhatvan óvoda és bölcsőde épül, illetve ötszázat felújítanak – közöttük számos egyházi intézmény van. „A politika nem mondhatja meg, hogy éljék az emberek az életüket, ellenben kötelessége megteremteni az életfeltételeket számukra” – indokolta a házelnök a támogatásokat. Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az óvodaépület ünnepélyes átadásakor bejelentette, hogy az állam a fasori református gyülekezet műemlék templomának felújítását is támogatja.

Feke György, fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.