Lelkészeket, hitoktatókat és teológushallgatókat vár a diaszpóra

2019. március 04., hétfő

Ismét lehet pályázni a diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjaira, szeptembertől jövő év júniusáig 30 lelkipásztor, hitoktató és teológushallgató végezhet szolgálatot a nyugat-európai és a tengerentúli magyar közösségekben.

Megjelent a diaszpóra-magyarságot segítő Kőrösi Csoma Sándor-program pályázati felhívása: magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, 20. életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják, akik rendezvény- és közösségszervező tevékenységükkel hozzájárulnak a nyugat-európai és tengerentúli magyarság indentitásának megőrzéséhez.

A 9 hónapos programnak 29 célországa van: érinti Európát, Ázsiát, Észak- és Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. 150 ösztöndíjas utazhat ki, ebből – a tavalyi évhez hasonlóan idén is – 30 helyet egyházi pályázóknak tartanak fenn. Különböző felekezetű lelkipásztorok, hitoktatók és teológushallgatók jelentkezését várják.

A pályázathoz szükség van az – egyházi pályázó által végzett egyházi tevékenység helye szerint illetékes – püspök által kiállított ajánlásra, amely igazolja, hogy az egyházi pályázó a magyar diaszpóra közösségi és hitéleti tevékenységének megszervezésére alkalmas.

Igei szolgálat Ausztráliában

A pályázóknak ehhez vállalniuk kell, hogy az ösztöndíj idejével megegyező időt a kibocsátó egyházkerületben szolgálnak majd, miután hazatértek.

A szerződéskötés feltétele továbbá a fogadó egyházi szervezet részéről kiállított szándéknyilatkozat és vázlatos munkaterv, mely igazolja, hogy a megpályázott időszakban a pályázót fogadni tudják meghatározott feladatra.

A kérelmeket legkésőbb március 25-ig kell postára adni. A kérelmekről április 30-ig döntenek, május 6-ig értesítik a jelentkezőket. A pályázati kiírás elérhető a www.nemzetiregiszter.hu és a www.korosiprogram.hu oldalon. Az egyházi pályázókra eltérő szabályok vonatkozhatnak, ezeket külön tájékoztatóban foglaltuk össze.

A programhoz természetesen pályázót fogadó egyházi testületként is lehet csatlakozni, ebben az esetben a Nemzetpolitikai Államtitkársággal és a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalával (Gér András zsinati tanácsos, zsinat.tanacsos@reformatus.hu) szükséges felvenni a kapcsolatot.

Petőfi-program a szórványban élőkért

A szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjaira is március 25-ig lehet jelentkezni: azt 75 ösztöndíjas számára hirdetik meg, 9 hónapra szól, és szintén szeptemberben indul. Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna szórványban élő magyar közösségei várják a pályázókat.

Részletek: petofiprogram.hu

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.