Új elnökség az Amerikai Magyar Református Egyház élén

2018. november 19., hétfő

November 17-én a kanadai Windsorban szentelték fel az Amerikai Magyar Református Egyház szeptemberben megválasztott új püspökét, Lizik Zoltánt.

A helyi gyülekezet számára is megtisztelő eseményre sokan voltak kíváncsiak, így zsúfolásig megtelt a windsori Független Magyar Református Egyház (Free Hungarian Reformed Church) temploma. A több mint három órás szertartás alatt beiktatták az új püspököt, Demeter Zsolt egyházkerületi főgondnokot, és a többi megválasztott egyházkerületi tisztségviselőt.

„Mi nem pénzzel, nem jól kereső állással, hanem hittel segíthetünk az itt élő magyarokon. De meg kell hallani mindenkinek Hóseás felhívását: Jertek, térjünk vissza az Úrhoz” – mutatott rá Nehémiás könyve 2. részének válogatott versei alapján megtartott igehirdetésében az újonnan beiktatott püspök. „Hogyan szeretném végezni szolgálatomat?” – tette fel prédikációja végén a kérdést Lizik Zoltán. „Igazat mondva, az Evangéliumot hirdetve, Istent szeretve, a magyarok javát keresve szeretném szolgálatomat betölteni közöttetek testvéreim!” – fogalmazta meg programját.

Lizik Zoltán 1952-ben született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. A teológia elvégzése után öt évig egy kis Tolna megyei faluban, Gerjenben volt lelkipásztor, majd huszonnyolc évig a cegléd-nagytemplomi gyülekezetben szolgált. 2008-ban lemondott lelkészi állásáról és külföldre távozott, jelenleg az Amerikai Magyar Református Egyházhoz tartozó windsori egyházközség lelkipásztora. Nős, felesége szintén lelkész. Öt felnőtt gyermekük van.

Magyar reformátusok Amerikában

Az 1900-as évek elején lezajló tömeges ki­vándorlás után az Amerikában letelepedett magyarok egy idő után nagy hittel és lelkesedéssel saját egyházat alapítottak és templomokat építettek maguknak. A kezdeti nehézségek idején – templom és szervezett közösségek hiányában – az Amerikában akkor már jól működő holland és német hátterű református és presbiteriánus egyházak segítették a magyar reformátusokat. A magyar gyülekezetek nagy része később az 1921. október 7-én aláírt Tiffini Egyezmény alapján az akkor az Amerikában működő egyik legnagyobb protestáns egyház, a Reformed Church része lett, és ma is az annak jogutódjaként működő Krisztus Egyesült Egyházához (United Church of Christ) tartozik.

Az egyezményt azonban nem mindenki fogadta el, az önállósodni akaró gyülekezetek egy része ki­szakadt ebből a kapcsolatból és 1924. december 9-én a pennsylvaniai Duquesne-ben meg­alakítottak egy teljesen különálló egyháztestet „Amerikai Független Magyar Református Egyház” néven, amely ma az „Amerikai Magyar Református Egyház” nevet viseli. Az elmúlt bő kilenc évtizedet során több gyülekezet megszűnése és újak megalakulása után – az egyház honlapja szerint – jelenleg 23 anyaegyházban és 12 missziói gyülekezetben, 24 lelkipásztor szolgálatával folyik az egyházi élet. Három egyházmegye alkotja az egyháztestet: a Nyugati, a Közép és a Keleti Egyházmegye. 1922-től működik magyar és angol nyelven a Magyar Egyház című folyóirat, az egyház hivatalos lapja.

A 2009. május 22-én megtartott debreceni Alkotmányozó Zsinaton az Amerikai Magyar Református Egyházat Kocsis Attila esperes és Szabó Sándor püspök képviselte, ahol aláírásukkal nyilvánították ki csatlakozási szándékukat a Magyar Református Egyházhoz. Képviseletük kérdését a 2013-ban megtartott Kárpát-medencei közös zsinat rendezte.

„Mindig tudtam, vezetni fog Isten engem, utat fog mutatni, s nekem csak engedelmeskednem kell" – vallja Lizik Zoltán a vele készült interjúban, amelyben a Kőrösi Csoma Sándor Program windsori ösztöndíjasa beszélget vele lelkészi hivatásról, a püspökké avatás izgalmairól és további terveiről. 

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.