Ennél mondjon valaki többet!

2017. október 26., csütörtök

Keverünk magunknak egy spirituális koktélt, amibe egyaránt belefér a talizmán, a pszichológus és a horoszkóp, de hol a helye Istennek az életünkben? Hogyan bagatellizáljuk hibáinkat? Hogyan érhetjük tetten önmagunkban az önimádó korszellemet? – erről is beszél három teológus, egyházvezető abban a kötetben, amely a reformáció kezdetének 500. évfordulóján jelent meg.

„A mai világban az őszinte párbeszédnek, és a párbeszéd őszinteségének különös ideje van" – olvasható a Hit által című kötetben, ami egy református, egy katolikus és egy evangélikus teológus disputáját, rövid életútját és néhány prédikációját tartalmazza. Az Éghajlat Könyvkiadó legújabb könyvét csütörtökön mutatták be a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.

A 250 oldalas kötetben a kiadó igazgatója, Kovács Lajos Péter beszélgetett három püspökkel, Bogárdi Szabó Istvánnal, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökével, Veres Andrással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével, és Gáncs Péterrel, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével. „A szerzők kortársak, hiszen mindhárman az ötvenes években születtek, de ennél sokkal több köti össze őket: a hit. Történeteik mindannyiunkat megerősítenek" – mondta laudációjában Réthelyi Miklós professzor.

A három szerző a könyv lapjai után a pódiumon folytatta a beszélgetést, ahol Veres András úgy fogalmazott: a könyv spontaneitás három hangra, ugyanis sohasem tudták előre, hogy a szerkesztő miről faggatja majd őket. „Jézus Krisztusról azonban mindig tudtunk beszélni" – tette hozzá mosolyogva.

Gáncs Péter azt hangsúlyozta a közönségnek, hogy a kötet küldetése közös tanúságtétel, majd a reformatus.hu kérdésére azt is elárulta, hogy beszélgetésük eltérő volt a hivatalos püspöki találkozóktól. „Sokkal közelebb kerültünk egymáshoz, mint a protokolláris alkalmakon, ahol kiporciózzák, ki miről beszél. Ennek a néhány találkozásnak spontán varázsa volt. Az lepett meg leginkább, hogy nem jöttek elő az ütköző-kérdések, holott szerintem nincs három ember az országban, aki mindenben egyetért. Apróbb viták ugyan voltak, de a végére megerősödtünk abban, hogy mindannyian egyek vagyunk" – fogalmazott az evangélikus egyházvezető.

Bogárdi Szabó István református püspök szerint a könyv célja maga a beszélgetés volt. „Nézőkorba jutottunk, amikor nem divat beszélgetni. Kevesebbet beszélgetnek egymással a barátok, a házastársak, a kollégák, és a lelkészek. Jó szívvel emlékszem vissza a püspöktársaimmal folytatott apróbb vitákra, de arra a megrökönyödésre is, amikor felismertem: ők is ugyanazt mondják, mint én."

Ahogyan a könyv hátlapján is olvashatjuk a Zsinat lelkészi elnökének szavait: „Isten a bűnből, halálból kárhozatból kiszabadított, öröklétre meghívott, erre Krisztus a garancia, Ő a mi kezesünk. Ennél mondjon nekem valaki többet!"

Fekete Zsuzsa, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.