Öt református egyházmegye találkozója

2017. október 09., hétfő

Nagybecskereken tartották meg szombaton a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye utódegyházmegyéinek ötödik találkozóját. Ez volt a vajdasági reformátusok legnagyobb létszámú rendezvénye, amely a reformáció 500. évfordulójának jegyében zajlott.

A találkozónak mintegy hétszáz részvevője volt, közöttük az utódegyházmegyék elöljárói és gyülekezeti küldöttségei. Öt egyházmegye képviselői voltak jelen: az aradié és temesvárié Romániából, a békésié és csongrádié Magyarországról, valamint a bánátié Szerbiából.

Kiss Nándor bánáti esperes, a vendéglátó gyülekezet lelkésze köszöntőjével és Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke nyitó áhítatával kezdődött a találkozó a nagybecskereki Kultúrközpontban, majd az egyházmegyék mutatkoztak be.

A délutáni program részként úrvacsorás istentiszteletet tartottak, mely után történelmi előadás, valamint kulturális és komolyzenei összeállítás következett. A templomban emléktáblát is avattak Nyereghgyártó János emléke előtt tisztelegve, aki a Bega-menti város első református lelkésze volt, és 1551-től szolgált Nagybecskereken.

A templomban kiállítást lehetett megtekinteni, ahol a bánáti egyházmegyéről készült tablókat, Bibliákat, kézimunkákat és úrasztali terítőket mutattak be, és a kiállítás kincse, Théodore de Bèze Nagybecskereki Református Egyházközség birtokában levő 1565-ös Bibliája is látható volt.

A történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye utódegyházmegyéinek jövő évi, hatodik találkozóját a Csongrád megyei Szentesen tartják.

forrás: vajma.info

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.