Üldözött keresztyéneket támogatnak

2017. június 02., péntek

Ösztöndíjprogramot alapít, kórházat támogat és lakóházak újjáépítését segíti a magyar kormány. A héten nyilvánosságra hozott döntések célja az üldözött keresztyének megsegítése.

Ösztöndíjprogramot alapít a kormány üldözött keresztyén fiataloknak – az erről szóló kormányrendelet június 1-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Az „Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak" célja, hogy lehetőséget adjon felsőfokú tanulmányok folytatására magyar felsőoktatási intézményekben keresztyén fiataloknak, akiknek származási országában a keresztyén közösségek vallási üldöztetésnek, fenyegetésnek vannak kitéve, vagy korlátozzák szabad vallásgyakorlásukat. A program célja továbbá, hogy hozzájáruljon az említett keresztyén közösségek boldogulásához szülőföldjükön. Az ösztöndíjprogram működtetéséért az emberi erőforrások minisztere felel, végrehajtását a szaktárca a Tempus Közalapítvány bevonásával látja el.

Az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott 580 millió forintos magyar kormányzati hozzájárulásról írt alá dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárkával május 30-án az Országházban. „Az iraki keresztyén közösségeknek nagy szükségük van a szolidaritásra, és meg kell találniuk azokat, akik segíteni tudnak nekik az Iszlám Állam által lerombolt települések újjáépítésében" – mondta a pátriárka. A magyar kormány a közel-keleti térségben élő, üldöztetést szenvedő keresztyének támogatásáról szóló kormányhatározatban foglaltak szerint segíti a keresztyén családok szülőföldjükön maradását, illetve visszatérését otthonukba.

Bashar Matti Warda erbíli érsek és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Emellett fél évre elegendő gyógyszeradag fedezetével, 145 millió forinttal segíti egy észak-iraki keresztyén kórház működését a magyar kormányzat, az erről szóló megállapodást május 29-én írták alá Budapesten. Az Iszlám Állam terrorcselekményei miatt csak 2014-ben ötvenezer keresztyén menekült el az iraki Moszulból, a ninivei síkságról pedig csaknem kétszázezren. A menekültek többsége a főként kurdok lakta észak-iraki Erbílben talált ideiglenes otthonra. Az erbíli káld érsekség két egészségügyi centrumot is fenntart a városban, tizenkét orvossal naponta két-háromezer embert látnak el: keresztyéneket, muszlimokat, jeziditákat egyaránt.

MTI – reformatus.hu, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.