Tiszántúlon vándorol a Szentírás

2017. január 02., hétfő

Újév napján útjára indították azt a díszkötésű bibliát, mely december 31-ig kézről kézre jár, gyülekezetből gyülekezetbe vándorol a Tiszántúli Református Egyházkerületben.

Fekete Károly január 1-jén délelőtt 10 órától a debreceni református Nagytemplomban, 11 órától pedig a kistemplomi-ispotályi egyházközségben hirdetett igét. A püspök személyesen vitte át a Szentírást az egyik gyülekezetből a másikba, ezzel indult el „A Szentírás vándorútja a Tiszántúlon". A program lényege, hogy a Biblia egy – az Alföldi Nyomdában speciálisan erre a célra készített – példánya 2017. január 1-től 2017. december 31-ig „bejárja" az összes, 414 tiszántúli gyülekezetünket Záhonytól Szegedig.

Akkor adjuk át élő hálaáldozatként az életünket Krisztusnak, amikor közbenjárói szerepet vállalunk az egymásnak feszülő társadalmi rétegek között és felvállaljuk a hit szerepét – hangoztatta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az év első istentiszteletén. Így folytatta: hálaadásból cselekszünk, amikor a kitartóan jelenlevő ateizmus és a mumusként emlegetett „keresztény kurzus" között kiválasztottság-tudattal merünk élni. A reformátoroktól megtanultuk, hogy Isten küldetést bízott ránk, és ez a fontos, nem a szélsőségek. Amikor a gyökértelen kozmopolitizmus meg a sokkoló vadmagyarság között tudunk igazán tiszta nemzettudattal dönteni; megdicsérni azt, ami helyes és elvetni az emberellenest. Amikor a profitcentrikus gondolkodású műgazdagok meg a lesújtó szegénységgel küszködők között meg tudunk maradni önzetlen felebarátnak, és akinek rád van szüksége, annak tudsz adni. Amikor a vallásoskodás és a szent társaság fölé emelkedve a Szentíráson tájékozódva hitvallásosan tudjuk kifejezni magunkat. Nagy szükség van arra, hogy visszataláljunk az úthoz, ami a Bibliából tájékozódik. Gyakorta megkérdezzük, hogy miért vagyunk olyan hatástalanok. Vannak érveink, mentegetőzéseink. Isten válasza az, hogy amikor jöttek a nagy próbák, döntő útelágazódások, kibírható kísértések ideje, nem az ő igéjén tájékozódtunk, hanem lepaktáltunk a világgal. Megnyertük a világ pillanatnyi kegyét, és elveszítettük Isten megtartó erejét. Ez történelmi tanulság. Ha ezt átlátjuk, megértjük azokat, akik számon kérik rajtunk, hogy legyen egyház, a templomba járón pedig azt, lássék meg rajta: az istenháza küszöbét koptatja. Látsszon rajtunk, hogy kihez tartozunk, kinek a szava a zsinórmértékünk. Akkor lesz áldás rajtunk, ha nem a világhoz igazodunk, hanem Istenhez. Erre hív el minket egész esztendőben. Jézus testté lett, mindegyikünkhöz alkalmazkodott, saját és személyre szabott utakon jön hozzánk, így akar ránk találni 2017-ben is. Igazodik, hogy nekünk könnyebb legyen az ige szabásmintájának követése."

„Kézből kézbe és gyülekezetről gyülekezetre jár majd a díszkötéses Szentírás, amelyet vinni és fogadni kell, amelyre vigyázni és figyelni kell, amelyet érdemes felnyitni és elolvasni belőle az aznapra kijelölt verseket" – ismertette korábban Fekete Károly a kezdeményezés lényegét. A felolvasás és a vándorlás a Nagytemplomban ér majd véget szilveszterkor, akkor a csaknem négy kilogrammot nyomó, 1400 oldalas díszkötésű biblia a református kollégium nagykönyvtárába kerül.

„A Biblia nekünk nemcsak egy könyv a többi között, hanem kiemelt jelentőségű mű – a könyvek könyve. Olyasmit várunk tőle, amit más könyvtől nem. A Szentírás Isten kijelentésének a tanúja, hiteles forrása, amelyben Isten szava szólal meg az ember üdvösséges javára. Benne iránytűt kapunk a kezünkbe, ami helyes tájékozódáshoz segít bennünket a hit útjain. A Biblia számunkra mindent meghatározó és semmivel felül nem múlható mérték. A hit normája, hitünk és életünk zsinórmértéke – mondja január 1-jén a tiszántúli egyházvezető. – Isten írott igéje mozgásba akar hozni bennünket 2017-ben, mint ahogy a reformáció korában mozgásba hozta Európa népét."

Szakács György, a gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a vándorbibliát, megtisztelőnek érezték, hogy a Nagytemplomból rögtön a Kistemplomba érkezett a Szentírás. Az istentisztelet során érződött, hogy a gyülekezet is átélte ennek a jelentőségét. „Az összetartozást jelképezi ez a Biblia, hiszen az egyházkerület gyülekezetei már 450 éve szoros összetartozásban élhetnek. Jól kifejezi ez a kezdeményezés, hogy maga az Ige az, ami összefog minket" – tette hozzá. 

Forrás: haon.hu – ttre.hu, fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.