Kézzelfogható teremtésvédelem

2016. április 22., péntek

„Egy házunk van" címmel rendez gyakorlati teremtésvédelmi konferenciát az Ökogyülekezeti Mozgalom. Neves előadók, környezetbarát innovációk és új lehetőségek segítenek majd elmélyíteni a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem egyre fontosabbá váló témakörét.

Az Ökogyülekezeti Mozgalom évente megrendezi ökogyülekezeti konferenciáját, melyet mindig aktuális téma köré szerveznek, hogy közösen gondolkodva, keresztyén etikai megközelítésben keressenek megoldásokat a felmerülő problémákra. Ezek a találkozások és kérdésfelvetések mára odáig fejlődtek, hogy 2016. június 3-án és 4-én Debrecenben egy más típusú, több témát egyszerre körüljáró, gyakorlati konferenciára kerül sor.

A mozgalom tagjai fontosnak tartják, hogy a hívő emberek felelősségteljesen gondolkodjanak a környezeti válságokat előidéző folyamatokról. A környezeti kihívásokat valójában egy erkölcsi, etikai válság idézte elő, melynek helyreállításában komoly szerepet kell vállalniuk a keresztyén embereknek. Erről a helyzetről szónak a találkozó témakörei, hiszen napról napra érdemes feltenni magunknak a következő kérdéseket: Miből mennyi elég? Mire van szükségem? Mennyit használhatok? A helyes és átgondolt válaszok elvezetnek a mértékletességhez, az önmérséklethez és az ésszerűséghez. A konferencia fontos pillére a megújuló energiaforrások felhasználhatósága és szerepe, az alakalom lehetőséget nyújt eloszlatni az ezekkel kapcsolatos kételyeket és alapot nyújthat, hogy alkalmazásuk még természetesebb lehessen.

Az egyre nagyobb mértékű technikai újításoknak köszönhetően megváltozott a környezetbarát termékek ára és ezzel lényegesen csökkenhetett a megtérülési idejük is, melyre érdemes felhívni a figyelmet. A konferencián olyan környezetbarát innovációkkal találkozhatnak a látogatók, melyek könnyen hasznosíthatók a mindennapi életben is, azonban még nem kaptak elég figyelmet. A szervezők elsősorban hidat szeretnének alkotni a találmányok, a feltalálók, a felhasználók és a támogatók közé. Ez az alkalom hiánypótló lehetőség, hogy ezek a csoportok találkozhassanak és megismerhessék egymás igényeit vagy munkáját. A kapcsolatok kialakulását pályázati tájékoztatókkal és felhasználható források ismertetésével is segítik.

A rendezvényre kutatókat, megújuló energiával foglalkozó szakembereket, fenntarthatóságot célzó beruházásokat támogatókat, intézményvezetőket, gyülekezeti tagokat, lelkészeket és lényegében olyan személyeket várnak, akiket érdekel a fenntartható fejlődés témaköre. A konferencia programjának szerkezete is összeállt már, ennek fontos pontjai a Megújuló Energia Park bemutatása, a szalmabála építészet és az aquapónia bemutatása. A résztvevőknek lehetősége lesz egy nem mindennapi találmány, a MegaLux napelemes autó megtekintésére is, mely kiválóan példázza, milyen jól működhet egy rendszer kevés energiával.

E programok mellett neves előadók beszélnek majd éghajlati, környezetvédelmi és ökológiai témákról. Előadást tart például Mika János éghajlatkutató, Bagány Mihály mérnök, feltaláló és Hans Diefenbacher, a Heidelbergi Egyetem közgazdász professzora. A konferencia Fővédnökének Áder Jánost kérték fel.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.egyhazunkvan.hu oldalon lehet. A találmányaikat bemutatni szándékozó kutatók jelentkezését május elejéig várják.

Farkas Zsuzsanna

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.