Felavatták a Királyhágómelléki Egyházkerület új székházát

2016. április 18., hétfő

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület létrehozása után kilencvenöt évvel, ünnepi külsőségek mellett, a testvéregyházak, illetve a magyar és a román kormány képviselőinek jelenlétében avatták fel az egyházkerület új székházát vasárnap délután Nagyváradon.

Ünnepi beszédében Csűry István, az egyházkerület püspöke elmondta, azért volt szükség az új székházra, mert a meglévő püspökségi épület oktatási és kulturális központtá alakult (ez ad helyet a Partiumi Keresztény Egyetemnek), a püspökség pedig az újvárosi református egyházközség által felajánlott irodákban tevékenykedett. A püspök arra buzdította a híveket, hogy vegyék birtokba az ingatlant, amely reményei szerint évszázadokra szól majd, és a hiteles egyházkormányzás székhelye lesz.


2014. október 24-én ünnepélyes keretek között tette le a kerület új székházának alapkövét Csűry István püspök és Varga Attila főgondnok

Az ünnepség több szónoka is felidézte a nagyváradi székhelyű egyházkerület megalakulásának a körülményeit. A tiszántúli egyházkerülettől a trianoni határok által elszakított 183 gyülekezet másfél éves gondolkodás után határozta el az új egyházkerület megalapítását, amelynek élére Sulyok István bihari esperest választották meg. Az akkori román kormány azonban csak 1938-ban ismerte el az új egyházi struktúrát.

A magyar kormány képviseletében Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese szólalt fel, aki közölte: a magyar kormány azzal ismeri el a partiumi magyarság megmaradási törekvéseit, hogy 45 millió forinttal támogatja az új székház befejezését és berendezését.

Az ünnepségen bemutatták az egyházkerület 95 éves történetét felidéző rövidfilmet, Villányi Zoltán munkáját

A 280 négyzetméteres új püspöki székház a belvárosi Sulyok István utcában épült fel egy háromezer négyzetméteres telken. A beruházás mintegy 300 ezer euróba (93 millió forint) került.

További képek tekinthetőek meg az eseményről az egyházkerület honlapján.

Forrás: MTI/Krónika, fotó: mind1.ma, Csikos Roland

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.