A remény jeleiről beszélt az EVT főtitkára a párizsi klímacsúcs előestéjén

2015. december 01., kedd

„Eljött a változás pillanata, és ez valószínűleg súlyosabb, mint gondoljuk" – írta Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára adventi üzenetében, a párizsi klímacsúcs (COP21) előestéjén.

A norvég evangélikus lelkész a francia fővárosból küldte üzenetét, ahol vezetésével az EVT delegációja is részt vesz a COP21 tárgyalásain. Tveit hangsúlyozta, hogy a nyilvános viták során a morális perspektíva többet tud és kell, hogy jelentsen, annál, mint hogy „megmutatjuk, hogy van lehetőség a felelős és fenntartható cselekvésre”. November 30. és december 11. között több mint 130 nemzet vezetője érkezik a párizsi klímacsúcsra, hogy közös világunk megmentésének hogyanjáról tanácskozzon. Tveit kiemelte, hogy a remény szempontjait kell megosztanunk azokkal, akik a világunk népességét képviselik.

„A »zöld váltás« most még valószínűbb, mint valaha” – írta Tveit, üdvözölve a megújuló energiaforrások használatán alapuló kezdeményezéseket, utalva a fosszilistüzelőanyag-ipar befektetéseinek visszaszorítására.  „Több nagyvállalat is megérti ennek a fejlődési folyamatnak a fontosságát és döntést hoznak arról, hogy felhagynak a fosszilis energia használatával az elkövetkezendő 15 évben, ami egy jelentős változás az ezt megelőzően tervezett 30-40 évhez képest” – írta.

Tveit továbbá annak a lehetőségére is kitért, hogy az országok a Párizsba hozott ígéreteken gyorsan túlléphetnek és akár messzebb is juthatnak. Majd néhány várakozását is megosztotta a COP21-el kapcsolatban: úgy fogalmazott, hogy akik Párizsba jönnek, „lehetőségük van ezekben a napokban olyan döntéseket meghozni, amelyek elősegítik világunk jobbá tételét.”

Megismételve a párizsi klímacsúcson részt vevő vallási szervezetek legfőbb kérését, Tveit egy olyan igényes és igazságos megállapodás megszületése iránti reményéről is szólt, amely kifejezi a környezeti igazságosságra való odafigyelés sürgető szükségét. Ezért kiemelte, hogy a diskurzus során az igazságosság értékén alapuló döntéseknek kel születniük. „Norvégiában, mi azt mondjuk: a hógolyó gurul, mindennap egyre gyorsabban. Valóban így van, eljött a változás pillanata” – írta Tveit.

Forrás: www.oikoumene.org

Murányi Bálint

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.