Biztos áthaladás – egyházi menekültügyi pilotprojekt

2015. szeptember 03., csütörtök

A jelenlegi európai határátkelőhelyeken kialakult helyzetben az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottsága (CCME) nagyra értékeli azon egyházak közbenjárását, melyek országaik kormányát a menekültek befogadására kérik és segítik az érkezők fogdását Görögországban, Olaszországban vagy az új tranzitországokban. A CCME figyelemmel kíséri az észak-görögországi, a szerb-magyar határon, illetve a franciaországi Calais városánál történ súlyos helyzeteket. A szervezet szeptemberben tovább folytatja a nyáron megkezdett szolidaritási látogatásait.

A CCME főtitkára, Doris Peschke azzal a kéréssel fordul a tagegyházakhoz, hogy keressék a közös munka további erősítésének lehetőségeit, így szolgálva a befogadó közösség jövőképe iránt elkötelezett egyházakat, felszólalva egy európai és nemzeti szinten is kielégítő migráns-, menekült- és kisebbségpolitikáért: „Ezen felelősségvállalásunkkal válaszolunk az emberi méltóság, valamint a jövevények és nem jövevények közötti különbségtételtől mentes egység megértésének a Bibliában megfogalmazott üzenetére.”

Ahogy arról korábban is hírt adtunk, idén februárban a CCME római konferenciáján a részvevők a megismerkedtek a „Biztonságos áthaladás” elnevezésű pilotprojekttel, mely az Európába érkező menekültek számára biztosít helyszíni segítségnyújtást.

„Biztonságos áthaladás” egyházi menekültügyi projekt Görögországban

A CCME „Biztonságos áthaladás” elnevezésű projektje a Mediterrán térségben kialakult migrációs és menekültügyi krízisre kíván válaszolni. Ezrek vesztették életüket az elmúlt évek során a Földközi-tengeren, miközben biztonságot és védelmet kerestek Európában. A projekt sajátossága, hogy összekapcsolja a helyszíni munkálatokat (mint a határellenőrzési feladatokat) a segítségnyújtással, hogy biztonságos és törvényes átjárást biztosítsanak a védelmet keresők részére.

A Biztonságos határátlépés keretében a dél-európai projektpartnerek végzik a határellenőrzést Spanyolország, Olaszország és Görögország külső határain, mely egyszerre jelenti a keresési, mentési munkálatokat, a partraszállás valamint az érkezők első fogadásának ellenőrzését. A cél részben a valós információk összegyűjtése, melyet a határellenőrzés tesz lehetővé, és mindezen adatok elérhetővé tétele az egyházi kommunikáció számára. De egy a görögországihoz hasonló humanitárius krízishelyzetben számos tennivaló akad az érkezők fogadásakor, a tanácsadás és az ellátás-biztosítás kérdésének gyors megoldására ezért igencsak nagy szükség van.

A CCME, együttműködésben más európai keresztyén szervezetekkel – a Caritas Europa, az Európai Katolikus Püspöki Konferencia (COMECE), a Nemzetközi Katolikus Migrációs Bizottság (ICMC), az Európai Jezsuita Menekültügyi Szolgálat (JRS), az Eurodiaconia és az Európai Ügyek Quaker Tanácsa – javaslatot tett egy eszköztárcsomag elkésztésére, amely a biztonságos és legális európai határátkelések biztosítására nyújt segítséget. A római konferenicán is kiemelték az esetek különböző voltát, ami miatt nem alkalmazhatóak ugyanazok a módszerek minden esetben.

Az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel folytatott tárgyalásokmellett a CCME és más európai keresztény szervezetek felvették a kapcsolatot az EU elnökséget vezető vagy a közeljövőben vezető országokkal is, mint Luxemburg és Hollandia.

A megfogalmazott igények között szerepel a szélesebb körű, elsősorban civil kutató és mentő munkálatok működtetése, a krízisrégiókból Európába érkező, védelmet kereső személyek fogadási feltételeinek biztosítása, a befogadó állomások számának növelése, az olyan háborús országokból, mint Szíriából vagy Eritreából érkezők estében a vízumfeltételek felfüggesztése, az EU országok felelősségvállalásának igazságos megosztása, a családegyesítések nagyvonalúbb támogatása és a pozitívan elbírált menedékkérelmek kölcsönös elismerése az EU-ban és a schengeni tagállamokban.

A projekt első tapasztalatai megmutatták, hogy a határellenőrzés továbbra is kiemelt fontosságú. Az ellenőrzés a konkrét előrelépésben jelent segítséget az említett területeken. A megvalósításra a pénzügyi támogatás lehetőségének megfelelően kerülhet sor. Elsődleges cél továbbra is, hogy a projekt során szerzett tapasztalatok jelentés, illetve hírlevél formájában megosztásra kerüljön.

Egyházi képviselet az európai államokban

Különböző szemináriumok és látogatások biztosítják az egyházakkal való kommunikációt, erősítve az egyes egyházi kezdeményezések közötti kapcsolatokat. Az európai egyházakkal közösen a CCME keresi annak is a lehetőségét, hogy az egyházi vezetők találkozója hogyan járulhat hathatósan az egyházak által megfogalmazott igények megnyilvánulásához. A CCME és projektpartnerei mérlegelik egy szélesebb társadalmi kezdeményezés elindítását is2016-ban, mint például aláírásgyűjtési kampány indítását, amely a Biztonságos áthaladás próbaprojekt céljaival is összhangban van.

Továbbra is az Európai Unió intézményei jelentik a politikai képviseletet a segítségnyújtásában. A folyamatos konzultáció során kiemelten fontos az egyházi igények kifejezésre juttatása, a biztonságos és legális európai áthaladás biztosítására, melyre az Európai Bizottság által kezdeményezett párbeszéd is lehetőséget ad.  CCME szoros kapcsolatot ápol az EU soros elnökségét vezető országokkal és az Európai Parlamenttel az említett kérdésekben, ami pozitívan befolyásolja a lobbi lehetőségeket az elkövetkezendő hónapokban, talán években.

A migráció és menekültügyi kérdés egyaránt szerepel az EU, annak tagállamai, a Dublini és a Schengeni egyezmények aláíróinak napirendjén. Éppen ezért a segítségnyújtás nemzeti szinten is elengedhetetlen. A Biztonságos áthaladás projekt lehetőséget kínál az egyházak számára is, hogy elkötelezzék magukat a külső határok és a menekültvédelem eszköztárának ellenőrzésén alapuló nemzeti politikai folyamatok mellett.

A CCME felelős a projekt nemzetközi koordinációjáért, biztosítja a kapcsolatépítést és az együttműködés lehetőségét.

Forrás: www.ccme.be

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.