Imádság a háborús területek békéjéért

2015. március 27., péntek

Virágvasárnap az Egyházak Világtanácsa (EVT) imádságra hívja tagegyházait azokért, akik a közel-keleti háborúkban érintettek, különösen Irakban, Szíriában, Líbiában és Egyiptomban. A böjti imádságos időszakban a reménytelenség helyébe léphet a reménység, és ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy jobban figyeljünk a kisebbségi csoportok sebezhetőségére és arra a veszélyre, amely a régió társadalmi sokszínűségének eltűnésével fenyeget. Olav Fykse Tveit főtitkár március 24-i levelében megszólítja az EVT tagegyházait.

„Igen hathatós az igaz ember buzgó könyörgése."
Jakab 5.16

Köszöntelek benneteket Urunk, Jézus Krisztus nevében!

A böjti időszakban közösen felidézzük az Úr Jézus jeruzsálemi bevonulását, szenvedését, halálát, és feltámadását. Miközben hitünk eme titokzatosságaira gondolunk, szívünkben hordozzuk testvéreinket, akik több közel-keleti országban már a nyugtalanság és zűrzavar ötödik évét kénytelenek megélni. Kimondhatatlanul erőszakos atrocitásokat követtek el az állami és nem-állami fegyveres erők egyaránt, kiemelten Irakban, Szíriában, Líbiában és Egyiptomban. Sok százezren veszítették életüket ezekben az összetűzésekben, főleg ártatlan civilek, köztük sok gyermek. Milliók kényszerültek arra, hogy elhagyják lakhelyüket és ősi földjüket. Számtalan ember pedig a börtönfalak között vannak kínzásnak és embertelen bánásmódnak kitéve, megvonva tőlük az emberi élet és méltóság alapvető feltételeit. A bűntények elkövetői egyáltalán nincsenek tekintettel a nemzetközi humanitárius jogokra, háborús, valamint az emberiség elleni bűntettek sorozatát követték el.

A tragédiák közepette a vallási és etnikai kisebbségek továbbra is a leginkább sebezhető közösségek: közöttük keresztények, testvéreink az Úrban. Ezekben az országokban a népirtás és a saját földjükről való elűzés veszélyeivel kell szembenézniük, egy katasztrofális, a keresztény élet és tanúság ellen irányuló támadással. Rengeteg egyház és a világ számtalan kereszténye fejezte ki szolidaritását és szimpátiáját imában és virrasztásokon keresztül, valamint mutatta a humanitárius segítségnyújtás és az igazságos béke támogatásának jelét. Mindezek ellenére oly sokan érzik magukat erőtlennek és tehetetlennek arra, hogy pozitív hatást és változást érjenek el. Mégis tudjuk, hogy a mi Istenünk a reménység Istene, aki mindig magában hordozza a keresztet és a feltámadást. Keresztényekként arra hívattunk, hogy abban a reménységben éljünk, amit Krisztus ad nekünk, és erről tanúságot tegyünk a mély fájdalmak és küzdelmek idején.

Ebben a böjti időszakban az Egyházak Világtanácsa imára hívja tagegyházait és a világ keresztényeit, hogy a március 29-ei vasárnapon a háborúk által érintett emberekért imádkozzanak. Különösen Irak, Szíria, Líbia és Egyiptom országaiértimádkozunk, ahol a keresztény jelenlét folyamatos Urunk földi megjelenése óta, és ahonnan az evangélium terjesztése elindult.

Egy közös liturgia készült, mely az egyházközségeknek és gyülekezeteknek szolgálhat hasznos forrásul erre a vasárnapra. Az itt szereplő imádságok különböző naptárakhoz, rítusokhoz és egyházi tradíciókhoz igazíthatóak.

Minthogy a szüntelen imádságra hívattunk el, közösen adjunk hangot az igazságosság és a béke iránti vágyunknak.

A mi Urunk nevében:

Olav Fykse Tveit, EVT főtitkár

Az Egyházak Világtanácsa által összeállított liturgia angol nyelven elérhető itt. Részlet a liturgiából magyar nyelven elérhető itt.


Külügyi iroda

Fordította: Kalácska Dalma 

Forrás: oikumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.