Egyházi szervezetek üdvözlik a tűzszüneti megállapodást

2015. február 14., szombat

A Kelet-Ukrajna kapcsán Minszkben kialkudott és aláírt tűzszüneti egyezményről az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Egyházak Világtanácsa (EVT) is a békés rendezést sürgető, elismerő sajtónyilatkozatot adott ki.

A CEC tartós békéért imádkozik az ukrajnai tűzszünet kapcsán

Az Európai Egyházak Konferenciája, számos politikai és vallási szervezettel együtt, megkönnyebbüléssel fogadta az ukrajnai tűzszünet kihirdetését. 16 órával a fehéroroszországi tárgyalások megkezdése után Oroszország és Ukrajna politikai vezetése, Franciaországgal és Németországgal együtt, kialkudták azt a tűzszüneti megállapodást, ami február 15-én lép életbe.

A tűzszünetre hosszú hónapok erőszakos és megosztó konfliktusa után kerül sor az ország keleti részében. Része a nehézfegyverek kivonása, fokozatos leszerelés és az idegen milíciák kivonása, valamint az, hogy – az év végére – Ukrajna láthatja el ismét oroszországi határainak őrizetét.

A CEC a zavargások első jeleitől figyelemmel kísérte az eseményeket Ukrajnában. A konfliktus során kifejezte szolidaritását az ukrán néppel és az ukrán társadalmat megosztó külső beavatkozások azonnali felfüggesztésére szólított fel. A CEC reméli, hogy a tűszüneti egyezmény a vérontás felfüggesztését jelenti és kijelöli a tartós béke felé vezető utat.

„A tűzszünet első óráiban és napjaiban azért imádkozunk, hogy a tartós béke gyökeret ereszt Ukrajnában", jegyezte meg Guy Liagre, a CEC főtitkára. „Őszinte reményünk, hogy az elkövetkező hónapokban a bölcsességé és a diplomáciáé lesz a döntő szó, és Ukrajna lakóssága stabilitást és biztonságot élvezhet hazájában."

Erin Green, kommunikációs igazgató

Brüsszel, 2015. február 12.

 

Az Egyházak Világtanácsa a diplomáciai rendezést sürgeti

Az Egyházak Világtanácsa (EVT) üdvözli a Minszkben kialkudott kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt. Megbecsülésünket fejezzük ki valamennyi félnek a béke felé vezető út első közös lépését megalapozó tárgyalások kapcsán, a német és francia elnöknek pedig a tárgyalások előmozdításáért. Az ukrán válság okozta halálos áldozatokkal és egyéb károkkal, illetve a nemzetközi közösségen belüli ellentétekkel és bizalmatlansággal járó helyzetnek véget kell vetni. A tűzszüneti egyezmény egyes részletei a helyzet békés és közös elvekre alapuló megoldásának építőkövei lehetnek. [Az EVT delegációja várhatóan márciusban látogat Ukrajnába abban a reményben, hogy akkor már a fenntartható béke megfogható jeleivel találkozik, illetve támogathatja és elősegítheti a pozitív folyamatokat.] Az EVT addig is arra buzdítja a konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy folytassák erőfeszítésüket a békéért, tartsák fenn elkötelezettségüket a párbeszéd és a diplomácia útján történő rendezés mellett és tartózkodjanak a további erőszaktól, ami csak nagyobb emberi szenvedéshez vezetne Ukrajnában és elmélyítené a régió és a szélesebb nemzetközi közösség szociális és politikai szövetének szakadásait.

Yorgo Lemopoulos, az EVT ügyvezető főtitkára

Genf, 2015. február 13.

Külügyi Iroda
Forrás: www.ceceurope.org; www.oikumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.